Nokia estimeaza ca, pana la sfarsitul lui 2005, 58 la suta dintre romani vor avea un telefon mobil. Pronosticul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de lansarea, pana la sfarsitul anului a inca trei modele de mobile Nokia cu un design foarte atractiv.

Piata romaneasca a telefoanelor mobile este in plina expansiune. Daca in 2002, doar 20 la suta din populatie isi permitea un telefon mobil, cifra a crescut la 32 la suta la sfarsitul anului trecut.

Conform datelor furnizate de operatorii de servicii de telefonie mobila, la sfarsitul lui iunie, numarul romanilor care foloseau telefoane mobile se ridica la circa 8,2 milioane de persoane. Insa apetitul romanilor pentru telefoane mobile este departe de a fi saturat.

"Experienta ne arata ca numarul utilizatorilor de telefonie mobila va creste foarte repede, odata ce penetrarea pietei a depasit pragul de 25 la suta", sustine directorul general al Nokia Romania, Imfred de Jong. In ce priveste tipul de mobile preferate de romani, cele mai cautate sunt telefoanele ieftine.

Explicatia este ca multi romani abia incep sa foloseasca mobilele si ca principala utilizare a lor sunt convorbirile telefonice de oriunde. "Incepatorii" nu sunt interesati de alte utilizari precum jocurile, camerele foto sau internetul de pe mobil.

"Cei care folosesc pentru prima data mobilele vor servicii de voce. Primeaza pretul si mai putin marca sau aplicatiile", sustine De Jong. Insa cei care au schimbat deja doua sau trei telefoane mobile devin mai exigenti si cauta modele mai complexe.