Consiliul Investitorilor Straini din Romania, analizand starea economiei de piata, nu a ajuns la nici o concluzie. Decat asupra unei metafore. Romania este caracterizata drept o economie de piata in care inoata cinci sute de rechini, dupa legi proprii.

Ce vrea sa insemne acest lucru? Dupa cum se stie, in scurt timp vom primi sau nu verde pentru aderarea, in 2007, la Uniunea Europeana. Decizia va fi luata si, sau in primul rand, in functie de modul in care va fi caracterizata economia romaneasca. O conditie sine qua non este caracterul functional al economiei.

Cum se defineste el? Analistii economici au dezbatut pe larg aceasta chestiune. Sunt o serie intreaga de exigente care trebuie indeplinite. Toate se regasesc in economiile statelor europene.

Una dintre aceste exigente este legata de investitorii straini, de posibilitatea acestora de a penetra piata romaneasca, in conditii de egalitate cu investitorii romani, de a-si desfasura aici afacerile, nestingheriti de coruptie, birocratie si concurenta neloiala si, in final, ei trebuie sa aiba posibilitatea repatrierii profitului.

O economie functionala de piata creeaza pentru investitorii straini chiar si o serie de facilitati, pentru a-i stimula sa-si investeasca, tot in tara respectiva, profitul obtinut. Ceea ce, in final, ar putea face din Romania o tara atractiva si ar crea prosperitate. Se intampla acest lucru la noi? Avem sau nu economie de piata functionala?

Indiferent ce concluzie doresc sa acrediteze guvernantii, dorinta nu poate fi confundata cu realitatea. Si, indiferent ce verdict va da Uniunea Europeana, este bine sa stim si sa recunoastem deschis ca, cel putin in anul 2004, mandra noastra economie capitalista nu este functionala. Mai avem mult pana acolo.

Si nici nu cred ca este fundamental sa incercam sa ne autoamagim sau sa-i pacalim pe arbitrii care stau cu cronometrul in mana.

Este de presupus ca, in conditiile in care beneficiem de o conjunctura politica favorabila pentru a fi primiti usor in Uniunea Europeana, ceea ce pana la urma conteaza, pentru noi si pentru cei care ne monitorizeaza, este ritmul in care se produc schimbarile necesare pentru a atinge parametrii respectivi.

Eu cred ca, atunci cand au vorbit despre cei cinci sute de rechini, investitorii straini au vazut jumatatea goala a paharului. Adica, ceea ce impiedica dezvoltarea economiei romanesti in parametrii functionali. Si bine au facut, analizand situatia din aceasta perspectiva.

Dupa 1989, economia romaneasca a incaput, in general, pe mana unor persoane care, intr-o forma sau alta, au avut acces la fonduri care apartineau statului, dar nu erau suficient supravegheate - conturi ale Securitatii si banci. Sau pe mana unor insi capabili sa-si faca loc in afaceri, prin obtinerea si utilizarea frauduloasa a unor informatii cu caracter secret ori despre concurenti.

Practic, s-a creat un climat de concurenta neloiala, in care au fost antrenati, din pacate, si numerosi ofiteri ai serviciilor secrete si reprezentanti ai legii, din Politie, Garda Financiara, administratii financiare etc. si politicieni.

Astfel, s-au dezvoltat grupurile de interese intr-o directie de tip mafiot. Sistemul privat s-a dezvoltat, din acest motiv, in forme haotice.

De altfel, dezordinea, lacunele legii sau chiar "birocratizarea" legii au fost impuse de magnatii autohtoni care, in acest fel, si-au realizat doua obiective: au reusit sa blocheze patrunderea capitalismului occidental, lasandu-le timp sa se consolideze; au facilitat transferul, in conditii cat mai profitabile pentru ei si cat mai paguboase pentru stat, a unei parti din economie.

Cam acestia sunt rechinii, cei aproximativ cinci sute, la care s-au referit investitorii straini.

Dar nu existenta rechinilor ca atare ii deranjeaza pe acestia si impiedica transformarea economiei romanesti in forme functionale de piata. Ci comportamentul rechinilor. Faptul ca, dupa ce au cucerit, intr-un stil pirateresc, puterea economica, dupa ce s-au consolidat, incearca sa perpetueze obiceiuri care sunt contrare economiei de piata.

Care in alte parti sunt nu numai rejectate, ci chiar interzise si pedepsite de lege.

Este sarcina Guvernului si a majoritatii parlamentare sa schimbe lucrurile. Sa-i oblige pe rechini sa joace dupa reguli europene. Iar rechinilor nu le ramane altceva de facut decat sa se conformeze. Cei mai inteligenti, si sunt cativa dintre acestia, initiaza si organizeaza ei insisi schimbarea.

Numai ca si Guvernul Nastase trebuie sa faca mai mult. Ca si guvernul care va rezulta din alegeri.