Rudele victimelor carnagiului din Osetia acuza jurnalistii care au propagat diversiunea FSB.

Novaia Gazeta scrie ca, la Beslan, ziaristii rusi au mancat bataie de cateva ori. "Pentru faptul ca ii arata la televizor pe niste mincinosi si nu spun adevarul", explica ziarul. Si adauga: "Strainii n-au fost batuti niciodata".

"Ziaristii au devenit complicii autoritatilor. Ei aratau minciuna si prin aceasta au influentat direct asupra carnagiului care s-a produs. Fireste, au si ei copii si familii; trebuie sa se hraneasca si ei intr-un fel. Ei bine, nici sefii lor nu le-ar fi permis sa arate adevarul.

si chiar daca voi fi batut, aceasta nu ar fi atat de dureros ca sentimentul de rusine pentru tradare sau josnicie", scrie corespondentul ziarului, Alexandr Iagodkin.

Si continua: "Mass-media au devenit complice la crima. Nu toata, dar in general. Minciuna a fost surprinzator de nerusinata si curgea fluviu. in cazul ideal, un oficial prins cu minciuna ar trebui sa fie destituit imediat si pentru totdeauna. Or, in cazul de fata, persoanele de rang inalt mint de cateva ori pe zi si nici vorba sa roseasca.

Mint pana la imbecilitate: de pilda, ostaticii care au supravietuit au povestit de mai multe ori cum ca teroristii le ordonau sa desfaca podeaua sub care era ascunzatoarea cu arme, dupa care un tip de la procuratura, uitandu-se chioras din cauza minciunii permanente, declara linistit ca nici o ascunzatoare nu a fost gasita si ca teroristii au adus cu ei toate armele si munitia.

Dar nu se stie de ce, la Moscova si in multe alte orase, au inceput sa se verifice miticulos toate cladirile scolilor care au trecut prin reparatii".

Iagodkin citeaza scrisorile de la canalele de televiziune francez si american, adresate locuitorilor Beslanului si lipite pe gemul la intrarea Casei de Cultura a orasului, alaturi de fotografiile copiilor care au disparut si sunt cautate de rude.

"Dragi prieteni, am fost impreuna cu dumneavoastra in minutele cumplite ale marelui necaz, noi ne-am straduit in mod cinstit sa spunem si sa aratam adevarul; scuzati-ne ca, prin munca noastra, in mod nevoit ne-am amestecat in viata dumneavoastra; condoleantele noastre si compasiunea n-au limite, si aici, la Beslan, am lasat, o particica din sufletele noastre".

"Scrisori de la canalele de televiziunea rusa pe geamul de doliu nu sunt. Nici n-ar putea sa fie: ar fi fost date jos", constata corespondentul ziarului.

Ziarele in pericol

Novaia Gazeta consacra temei televiziunii controlate, la rubrica "Cea de-a patra putere", un articol intitulat: "Televiziunea nu mai este credibila". Ziarul arata ca populatia se adreseaza din ce in ce mai mult ziarelor si revistelor, in cautarea informatiilor despre evenimentele din tara.

"Piata mijloacelor media tiparite deocamdata reprezinta o alternativa la televiziunea controlata. insa nici aici cerul nu este atat de senin. Autoritatile interzic difuzarea publicatiilor tiparite in metrou pe motiv ca aceasta ingreuneaza combaterea terorismului. in curand, chioscurile de ziare din metrou vor fi inlocuite de niste buncare metalice cu cate opt celule pentru ziare.

Care dintre publicatiile vor trece castingul de difuzare, ramane deocamdata o intrebare", scrie ziarul.

"Da, astazi ziarele se bucura de o mai mare incredere decat TV, insa nivelul de importanta sociala a unui ziar, in curand va fi determinat nu de cititor, ci de un automat metalic de deservire rapida", concluzioneaza ziarul.