Franta, Italia, Spania, Portugalia si Olanda se vor angaja, astazi, in cadrul unei reuniuni neoficiale a ministrilor apararii din statele UE, in orasul olandez Noordwijk, sa infiinteze o forta de politie europeana.

Franta, initiatoarea proiectului, Italia - cu trupele sale de carabinieri, Spania - garda civila, Portugalia si Olanda au convenit sa participe la aceasta forta inedita, care va fi alcatuita initial din 800 de persoane pregatite sa intervina intr-un interval de cateva saptamani.

Obiectivul proiectului consta in "a pune la dispozitia Uniunii Europene si oricarei alte organizatii internationale o forta de politie, specializata in gestionarea crizelor" si apta sa intervina in special in faza de "iesire din criza", pentru a "pregati eforturile de reconstructie a tarilor in cauza", a precizat ministrul francez al apararii, Michele Alliot-Marie.

Aceasta forta de politie nu va avea un caracter permanent, ci va fi constituita din trupe de rezerva, pregatite sa fie desfasurate la cerere. Pe de alta parte, declaratia de intentie, care urmeaza sa fie semnata azi, prevede infiintarea unei structuri de comandament permanent si a unui Cartier General multinational, a carui baza va fi stabilita in Italia.

Cele cinci state semnatare vor exercita prin rotatie comanda acestei noi forte.