Guvernul a cerut ieri Curtii Internationale de Justitie de la Haga initierea procedurilor in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Cele 24 de runde de negocieri purtate pana acum intre autoritatile celor doua tari, pe parcursul a sase ani, s-au soldat cu esecuri lamentabile.

Ziua: O solutie conforma cu dreptul international

"Au fost totodata transmise o serie de documente bilaterale romano-ucrainene, prin care este stabilita jurisdictia acestei instante internationale pentru solutionarea problematicii delimitarii spatiilor maritime ale celor doua tari.

Hotararea partii romane de sesizare a CIJ a fost determinata de lipsa de perspective a negocierilor bilaterale romano-ucrainene, care au fost initiate in 1998, pana in prezent avand loc nu mai putin de 24 runde de negocieri, fara sa se inregistreze o apropiere a pozitiilor partilor.

Sansele de solutionare a acestei problematici pe cale bilaterala sunt minime, in conditiile in care partea ucraineana sustine o varianta de delimitare fara nici un fundament in dreptul international si care duce la rezultate profund inechitabile pentru Romania", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului Despina Neagoe.

Ea a explicat ca recurgerea la jurisdictia Curtii Internationale de Justitie prezinta avantajul garantarii pronuntarii unei solutii echitabile si aflate in deplina concordanta cu normele dreptului international.

"Analiza jurisprudentei CIJ demonstreaza ca sunt sanse foarte mari ca aceasta instanta internationala sa stabileasca o varianta de delimitare foarte apropiata de pozitia partii romane.

Partea romana si-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea pentru continuarea negocierilor la nivel bilateral, dar numai in conditiile in care partea ucraineana va manifesta o deschidere reala in sensul ajungerii la o solutie reciproc acceptabila", a mentionat Despina Neagoe.

BBC: Ucraina-ferma pe pozitii

Ambasadorul Ucrainei in Romania, Teofil Bauer, a declarat recent ca, in problema delimitarii platoului continental, se va tine seama ca Insula Serpilor este teritoriu ucrainian.

"Nu e nici o indoiala ca Insula Serpilor e teritoriu ucrainean iar Romania va trebui sa demonstreze ca aceast teritoriu este de fapt nelocuibil, o aglomerare de stanci asa cum sustine" -a mai spus Teofil Bauer.

Un comunicat al ambasadei Ucrainei afirma, acum cateva zile, ca decizia Romaniei de a da actiona ulilateral la Haga in privinta delimitarii ar fi motivata politic, dat fiind ca in toamna au loc alegeri.

In pofida insistentelor jurnalistilor, Teofil Bauer nu a vrut sa comenteze aceasta afirmatie.

Cotidianul: Ultima frontiera in disputa cu Ucraina

Procesul cu Ucraina la Haga va dura maximum patru ani si va costa Romania aproximativ un milion de dolari, a declarat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, numit agentul guvernamental al Executivului Romaniei.

Ziarul ucrainean Zerkalo Nedeli scrie ca Kievul stia de mai mult timp de intentiile Guvernului roman cu privire la cererea facuta la Haga, documentele pe care isi bazeaza cererea diplomatia romana fiind furnizate de Moscova, intr-un moment de criza cu Ucraina.

Zerkalo Nedeli mai titra ca statul roman a incheiat un contract cu TotalFinaElf, o mare companie petroliera, ce prevede ca, in cazul in care va castiga Insula Serpilor, marea cantitate de petrol sa fie exploatata de ei, statului roman revenindu-i 10% din petrolul extras, acestia urmand sa ne reprezinte la Haga cu succes.

Cotidianul ucrainean mai spune ca Kievul este pregatit psihologic pentru ce va urma, chiar daca nu are resurse financiare si Romania este membra NATO si candidat la UE.

Adevarul: O stanca, nu o insula

Potrivit Executivului, recurgerea la jurisdictia CIJ prezinta avantajul garantarii pronuntarii unei solutii echitabile si aflate in deplina concordanta cu normele dreptului international.

Deciziile anterioare ale Curtii de la Haga in diferende similare intre state au urmat aceleasi principii pe care Romania isi intemeiaza pozitia, astfel incat sansele ca aceasta instanta sa se pronunte in favoarea tarii noastre sunt foarte mari.

Romania spera sa obtina astfel verdictul ca Insula Serpilor este o stanca, nu o insula si nu are prin urmare ape teritoriale, cu drepturi economice exclusive. In consecinta, Romania si Ucraina vor imparti, conform deciziei Curtii, dreptul de exploatare a resurselor de petrol si gaze naturale din zona platoului continental al Insulei Serpilor.