Comisia de Privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va anunta, saptamana viitoare, consultantul selectat pentru privatizarea bancii, dupa evaluarea ofertelor financiare depuse de Citigroup Global Markets, Credit Suisse First Boston Europe si JP Morgan.

ADRIANA DUMITRASCU

Decizia va fi facuta publica dupa agrearea acesteia de catre Banca Mondiala.

Potrivit Ziarului Financiar, favoritul ar fi in acest moment banca internationala de investitii JP Morgan, care a depus cea mai buna oferta financiara. Astfel, JP Morgan a cerut un retainer de doar 200.000 de dolari, mult mai mic fata de cele de peste 500.000 de dolari ale Citibank sau CSFB.

TERMENE. Calendarul de privatizare stabileste numirea unui consultant pana in luna septembrie 2004, care va elabora strategia de vanzare a CEC, avand ca termen luna februarie 2005. Cel tarziu la sfarsitul lunii martie 2005, Guvernul va aproba strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele anului viitor.

CEC are ca actionar unic Ministerul Finantelor si a incheiat anul 2003 pe locul patru in ierarhia bancilor autohtone, dupa valoarea activelor.

SCHIMBARI

CEC-ul a trecut in ultimii ani printr-un proces de restructurare, care a inclus diminuarea numarului de agentii, cea mai extinsa retea din Romania, precum si reduceri de personal. Reteaua CEC include 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in anul 2000, iar numarul angajatilor a scazut la 9.270, fata de 12.000 in urma cu patru ani.

Depozitele bancii sunt in prezent garantate integral de catre stat, facilitate care va fi insa eliminate dupa privatizare.