PSD vrea schimbarea CA iar liberalii cere prelungirea mandatului pina pe 18 decembrie

Liberalii vor cere luni parlamentului sa abandoneze procedurile de numire a unui nou Consiliu de Administratie la Banca Nationala a Romaniei (BNR) pina dupa alegeri. Liberalul Dan Mircea Rusanu sustine chiar ca operatiunea de schimbare a board-ului bancii centrale este ilegala.

Liberalii vor cere ca mandatul membrilor conducerii BNR sa fie prelungit pina pe 18 decembrie, cind expira potrivit vechiului statut al bancii centrale.

La mijlocul acestei saptamini a aparut stirea ca parlamentarii puterii, reprezentati de Ovidiu Musetescu si Viorel Stefan, au impus declansarea procedurilor de numire a unui nou Consiliu de Administratie al BNR pe motivul expirarii vechiului mandat.

Ei au schimbat si traditia ca nominalizarile candidatilor sa fie facute de partidele politice si au extins si la societatea civila zona din care pot veni propuneri, probabil intelegind prin aceasta formulare mediul academic. Cert este ca a aparut si posibilitatea ca o persoana sa-si depuna singura candidatura, in masura in care se considera apta pentru pozitia de membru in CA al bancii centrale.

“Vom incerca luni sa cerem parlamentului sa abandoneze procedurile de numire a unui nou Consiliu de Administratie pina dupa alegerile parlamentare. In opinia noastra, noul parlament trebuie sa numeasca membrii CA al BNR. Vom cere prelungirea mandatului actualului CA pina atunci.

Ar fi o atitudine rationala, data fiind importanta deciziei”, ne-a declarat deputatul liberal Eugen Nicolaescu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor. El spune ca numirea CA al bancii centrale este o chestiune prea serioasa si importanta pentru Romania pentru a fi rezolvata in mare graba.

Nominalizari in viteza a patra

Marile probleme ale acestei dispute sint graba cu care se va derula operatiunea de schimbare a CA al BNR si procedurile de propunere neclare. Separat de cazurile in care partidele fac propuneri, asa cum s-au petrecut lucrurile in 1998, a aparut posibilitatea ca societatea civila sa nominalizeze candidati proprii.

Numai ca nu este clar ce se intelege prin societate civila si nici societatea civila nu are timp sa se dezmeticeasca pentru a-si exercita posibilitatile de a nominaliza candidati. Nu este exclusa nici varianta ca orice persoana competenta sa considere ca are sanse sa obtina un fotoliu la institutia de pe Strada Doamnei, admite seful Comisiei de buget-finante din Senat, Viorel Stefan.

Viteza cu care se vor misca lucrurile este halucinanta pentru un parlament care si-a exersat obligatiile legislative cu o lentoare bizantina. Practic, miercuri a aparut ideea, facuta publica intr-o conferinta de presa in aceeasi zi de parlamentari. Joi, presa a publicat informatia, iar candidaturile sint asteptate pina luni.

Comisiile de specialitate vor avea trei zile la dispozitie pentru a analiza candidaturile, vor elabora un raport, care va fi prezentat joi plenului celor doua Camere, in sedinta comuna. Senatorul Viorel Stefan admite ca timpul necesar depunerii candidaturilor nu este suficient si spune ca exista posibilitatea ca dosarele sa poata fi primite si in cursul zilei de marti.

“Vom avea, cred eu, timp sa analizam dosarele in doua zile, intrucit e vorba de personalitati cunoscute”, a spus Stefan.

BNR are sau nu CA legitim in acest moment?

Toata aiureala este generata atit de o scapare a noii legi privind functionarea BNR, cit si de intirzierea cu care parlamentarii au adoptat-o. Din cauza acestei intirzieri s-a ajuns ca decizia de a reduce mandatele membrilor CA, continuta in textul noii legi, sa fie luata in ultimul an de mandat pe stil vechi.

Cum era clar ca va fi o problema, comisiile de specialitate au introdus un paragraf care preciza ca mandatele membrilor CA al BNR trebuie prelungite automat pina la data de 18 decembrie 2004, cind expirau de jure vechile mandate, sustin surse parlamentare.

Printr-o eroare, paragraful izbavitor a zburat din textul final al legii, astfel incit cele doua tabere se folosesc de adevarate chichite avocatesti pentru a-si justifica pozitiile. Putem presupune insa ca, daca parlamentarii puterii au dreptate, dar n-au facut nimic pina acum, in acest moment banca centrala a Romaniei nu are un CA tocmai legal si toate deciziile acestuia ar putea fi contestabile.

“Ei pretind ca ar fi expirat mandatul CA al BNR, dar se feresc sa spuna de cind s-a intimplat asta tocmai pentru ca aici este o problema. Noi sustinem ca, in aceasta situatie, legea nu se aplica retroactiv, ci din momentul in care actualul mandat ia sfirsit, ceea ce este logic si nu complica problema”, a spus Nicolaescu.