Fiica unui functionar al Ambasadei Romaniei in India a fost retinuta, in noaptea de joi spre vineri, impreuna cu alti doi tineri (dintre care unul fiul unui om de afaceri), in timpul unei tranzactii cu droguri, in cartierul bucurestean Ferentari. Giorgiana-Alina Costache are 21 de ani, locuieste in Bucuresti si este fiica lui Marian Costache.

Potrivit MAE, acesta face parte din personalul administrativ al ambasadei romane de la New Delhi.

Aflati la pinda in Ferentari, jandarmii din detasamentul de interventie “Vlad Tepes“ (imbracati in civil) au observat, intimplator, o masina suspecta in care se aflau trei tineri. Dupa cum s-a aflat ulterior, cei trei venisera sa cumpere droguri. Potrivit mr. Ion Lepadatu, jandarmii au observat cum un autoturism Cielo a stationat citeva minute pe strada Zabrauti.

La un moment dat, un tinar a coborit din masina si s-a indreptat catre un bloc din apropiere. La intoarcere, jandarmii i-au taiat calea. L-au legitimat si au constatat ca Marius Doru Georgescu (24 de ani) ascundea in mina stinga o folie de plastic in care se aflau trei doze de heroina.

Intre timp, ceilalti doi bucuresteni ramasi in masina (Dan Alexandru Zarnescu - fiul unui om de afaceri si Giorgiana Alina Costache - fiica unui functionar al Ambasadei Romaniei in India) au fost rugati sa coboare. Zarnescu insa a demarat in tromba.

In timp ce incerca sa fuga de la fata locului, doi martori au observat cum din aceeasi masina a fost aruncata pe geam o punga in care jandarmii au gasit alte sase doze de heroina. Dupa ce a rulat cam 50 de metri, masina a oprit brusc. Cei trei au fost dusi cu o duba a Jandarmeriei la Parchetul Tribunalului Bucuresti, pentru audieri.

Marius Doru Georgescu, despre care procurorii spun ca era dealerul cuplului Costache - Zarnescu, a fost invinuit de trafic de droguri, iar despre ceilalti doi s-a spus initial ca sint acuzati de consum de stupefiante.

Tratament preferential?

In cele citeva ore de audieri, anchetatorii au declarat mai multor ziaristi ca Giorgiana-Alina si prietenul sau ar fi recunoscut ca dadusera comanda dealerului Georgescu pentru trei doze de heroina si ca asteptau livrarea. Anchetatorii ne-au dezvaluit ca atit heroina cumparata (250.000 lei doza), cit si cea detinuta in masina erau de proasta calitate. In jurul orei 15.

30, tinerei i s-a permis sa paraseasca Parchetul. Desi initial anchetatorii sustineau ca fata este acuzata de consum sau chiar detinere de droguri, ulterior a aparut varianta oficiala: Giorgiana-Alina a fost audiata doar in calitate de martor.

Potrivit legii, daca vor fi gasiti vinovati, tinarul suspectat de trafic risca pina la 15 ani de inchisoare, iar fiul omului de afaceri (acuzat pentru consum de droguri), sapte ani de inchisoare. Giorgiana insa a scapat basma curata.

Tatal Giorgianei, aflat in India: “Sint socat!”

Tatal Giorgianei, aflat in India, nu stia ieri dimineata despre scandalul in care e implicata fiica sa. Contactat de Realitatea TV, Marian Costache a declarat: “Sint socat. Ma uimiti. Nu stiu nimic. Prin asta cred c-am spus tot!”.

Ulterior, o angajata a Ambasadei Romaniei in India a declarat aceluiasi post de televiziune ca Marian Costache nu mai doreste sa fie deranjat de presa romana. Potrivit purtatorului de cuvint al MAE, Catalin Ionita, functia exacta a lui Marian Costache este de sofer in cadrul Ambasadei Romaniei in India.

Potrivit unor practici discrete ale serviciilor de informatii externe, parte din personalul administrativ angajat in ambasade pe functii mici (portari, soferi, femei de serviciu), are responsabilitati (si grade) importante. Nu putini dintre ei lucreaza totodata si ca ofiteri sub acoperire.

Alina Grigore, Ionel Stoica