A existat cu adevarat o crestere economica, dar cifrele ascund faptul ca Romania a devenit o societate tot mai divizata, in care exista o mare prapastie intre elita de noi imbogatiti si partea larga a populatiei, care inca nu se bucura de prosperitate, in ciuda retoricii social-democrate a PSD. (...)

Regim semiautoritar

Este paradoxal faptul ca programul PSD se refera la defecte aparente din administratia 1997-2000, dar ignora faptul ca multe din viciile mentionate ii apartin si actualului partid de guvernamint: “Libertatea presei, sistemul multipartit si libertatea de asociere au fost aduse in discutie de catre guvernul de dreapta din anii 1997-2000.

Inflatia, coruptia, marginalizarea Romaniei, dezordinea sociala si restrictia autoritatilor publice au fost toate rezultatul unei aventuri politice care nu trebuie repetate”. Faptul ca PSD pretinde ca libertatea presei s-a imbunatatit este o completa distorsionare a faptelor.

Numeroase organizatii neguvernamentale, cum ar fi Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Reporteri fara Frontiere, si-au exprimat ingrijorarea fata de deteriorarea severa a libertatii presei in ultimii doi-trei ani.

Guvernul condus de PSD a abuzat si de libertatea presei si de banul public, folosind publicitatea de stat din mass-media ca o unealta politica pentru a influenta linia editoriala.

In provincie, ziarele cu pozitie antiguvernamentala sint supuse unei grave hartuiri ce implica adesea autoritati de stat asa-zis independente, care incalca grosolan independenta institutiilor publice, un element fundamental al unei societati libere.

16 jurnalisti au fost batuti in 2003, conform organizatiei Reporteri fara Frontiere, cel mai cunoscut caz fiind acela al ziaristului Ino Ardelean, corespondentul din Timisoara al ziarului “Evenimentul zilei”, care a fost atacat de catre agresori neidentificati dupa o serie de rapoarte despre coruptie ce implicau oficiali locali ai PSD.

Iarasi, autoritatile de stat, care ar trebui sa fie independente, nu au actionat impartial pentru a-i trage la raspundere pe cei vinovati. (...)

Mass-media audiovizuale devin tot mai subordonate guvernului, mai ales datorita aranjamentului convenabil conform caruia datoriile posturilor de televiziune au fost reesalonate, cu intelegerea tacita ca asta va duce la dependenta politica.

Acesta este un abuz nu doar fata de independenta mass-media, ci si fata de principiile economiei de piata libere si ale statului de drept. Unele statii locale de televiziune (de exemplu, in Constanta) sint acum atit de partinitoare, incit jurnalele lor de stiri seamana cu acelea de pe vremea lui Ceausescu.

Realitatea este ca libertatile democratice s-au deteriorat sever sub conducerea PSD, in ceea ce priveste independenta mass-media si impartialitatea autoritatilor publice. Romania are in prezent mai mult un sistem semi-autoritarist, care limiteaza libertatea de expresie, in care dominatia legii este subreda. Tara este, cu siguranta, mai putin libera decit era in anul 2000.

Totusi, PSD-ul pretinde ca “Romania este o societate democratica, cu o economie de piata functionala”, chiar daca Uniunea Europeana nu a acordat inca tarii acest statut.

Distorsionarea adevarului

Programul contine multe afirmatii care sint simple distorsionari ale adevarului. In primul rind, incercarile PSD de a-si discredita adversarii politici prin asocierea lor cu administratia nepopulara din anii 1997-2000, descrisa ca “guvernul PD-PNL”, chiar daca cele doua partide au fost doar parteneri secundari in guvernul CDR.

In ciuda tuturor greselilor sale, una dintre realizarile acelui guvern a fost sa asigure o recunoastere mai mare a Romaniei pe plan international. Primul-ministru britanic Tony Blair a jucat un rol influent in includerea Romaniei ca tara candidata pentru integrarea in UE, in urma vizitei sale la Bucuresti in mai 1999, dupa ce presedintele Emil Constantinescu a sprijinit razboiul NATO din Serbia.

Deci PSD distorsioneaza adevarul atunci cind pretinde ca Romania a fost marginalizata pe plan international in aceasta perioada, cind de fapt tara a iesit din izolarea din anii 1990-1996, cind guvernele conduse de predecesorii PSD-ului au fost ostracizate de catre comunitatea internationala, initial din cauza persecutarii violente a disidentilor si apoi din cauza partenerilor sai de coalitie

extremisti-nationalisti. (...)

Alte distorsionari privesc bilantul PSD-ului. Partidul spune ca guvernul “a obtinut credite pentru constructia si modernizarea autostrazilor”, neglijind sa mentioneze criticatul proiect al autostrazii Brasov-Bors, care va fi finantat cu bani publici deoarece sectorul privat nu a fost interesat de acest proiect.

De asemenea, numarul de locuri in adaposturi pentru victimele violentei domestice va fi “dublat”, ceea ce este un gest lipsit de sens din moment ce facilitatile curente sint aproape inexistente.

Inca mai absurd este faptul ca documentul se refera la intarirea leului, a carui valoare este stabilita in raport cu dolarul american, si nu cu euro, ignorind deprecierea fara precedent a monedei americane pe pietele internationale in ultimele douasprezece luni. Leul continua sa se deprecieze in raport cu mai multe valute.

Populism

In ceea ce priveste eradicarea coruptiei, PSD pretinde ca a existat o imbunatatire considerabila din anul 2000, contrar perceptiei multor observatori si organizatii neguvernamentale. (...) PSD pretinde ca s-a concentrat asupra reducerii coruptiei in atribuirea contractelor publice.

Totusi, in ultimele luni au existat citeva cazuri in care guvernul nu a urmat proceduri transparente de licitatie publica. Contractul pentru autostrada Brasov-Bors a fost acordat fara licitatie, ca si contractul de publicitate pentru referendumul asupra noii Constitutii. Guvernul a fost criticat pentru ca a acordat fara licitatie publica contractul privind protectia frontierelor. (...)

PSD face afirmatii indraznete ca va creste salariile si standardul de viata, transformind Romania “intr-un loc de care romanii sa fie mindri ca-i apartin”. Totusi, asemenea afirmatii dau impresia de populism, data fiind prezentarea distorsionata a realitatii pe care o face PSD-ul. Electoratul din Romania, care a devenit tot mai complex, va judeca probabil cu scepticism acest program.

Mark Percival, director al Romania Think Tank (RTT)