Cel putin 23 de persoane au murit in urma trecerii uraganului Ivan prin zona de sud a Statelor Unite, insa meteorologii americani au apreciat ca situatia ar fi stat mult mai dramatic daca furtuna nu ar fi ocolit orasul New Orleans si zonele invecinate. Cel mai grav afectat a fost statul Florida, unde Ivan a darimat case, a inundat strazi si a favorizat aparitia a cel putin 12 tornade.

Inainte de a lovi Statele Unite, Ivan a provocat moartea a 70 de oameni in Arhipelagul Caraibelor. Valoarea daunelor asigurate provocate de uraganul Ivan ar putea ajunge la trei-sase miliarde de dolari, a apreciat joi societatea de analiza a riscurilor AIR Worlwide, citata de AFP.

In cele mai multe cazuri, au fost avariate sau distruse rulote, acoperisuri sau cladiri comerciale situate in zona cuprinsa intre orasele Mobile (Alabama) si Pensacola (Florida). Orasul Gulf Shores din Alabama a fost distrus, multi localnici pierzind in citeva ore agoniseala de-o viata.

“Am pierdut totul”, se lamenteaza Doug Pacitti, din a carui casa de trei sute de mii de dolari s-a ales praful. “Baiatul meu nu mai are nici macar o jucarie”, spune barbatul adunind dintre ruine cite o cratita sau alt obiect in stare inca buna.

Uraganul Ivan, al treilea care a lovit SUA in ultimele cinci saptamini, a adus si o alta napasta pe capul locuitorilor din Gulf Shores, unde noua aligatori scapati de la Gradina Zoologica a orasului se “plimba” in libertate pe strazi, relateaza CNN. Reponsabilii gradinii evacuasera cele mai batrine animale, intre care un leu, un tigru si citiva ursi, inainte de sosirea furtunii.

Dar, din cauza precipitatiilor provocate de uragan, ei au lasat la urma citeva caprioare si noua aligatori. In timp ce Caraibele si sudul Statelor Unite evalueaza inca pagubele provocate de uraganul Ivan si asteapta trecerea furtunii tropicale Jeanne, o alta furtuna tropicala, cea de-a 11-a din acest sezon, este deja in formare in estul Atlanticului.

Botezata Karl, aceasta furtuna tropicala a inceput sa se formeze in apele calde de pe coasta de vest a arhipelagului Capul Verde, in largul Africii de Vest.