Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a declansat de curand o vasta operatiune, menita a tine mai atent sub observatie miscarea sumelor mai mari de 10.000 de euro, chiar daca acest lucru presupune in unele cazuri incalcarea drepturilor omului.

Potrivit lui Iulian Dragomir, presedintele acestei institutii, au fost semnate deja 12 protocoale de colaborare cu PNA, Garda Financiara, IGP, Autoritatea Nationala a Vamilor, servicii secrete si se afla in lucru alte protocoale cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Uniunea Avocatilor etc.

Potrivit legii, nici o institutie nu poate opune confidentialitatea sau secretul profesional Oficiului.

„Dorim sa cunoastem, atunci cand cercetam o persoana care poate spala bani in Romania, daca ea actioneaza si pe alte segmente de activitate. Spre exemplu, piata asigurarilor ori cea a tranzactiilor cu actiuni“, ne-a declarat Iulian Dragomir.

Transformarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in Big Brother face ca in vederea lui sa se afle, mai nou, si tranzactiile facute de persoanele fizice prin Posta Romana, adica serviciul de transfer de bani Western Union.

„Se mai au in vedere cazinourile si se urmaresc cu mare atentie datele furnizate de Serviciul Secret al Justitiei Romane, care monitorizeaza discutiile intre detinuti ori magistrati si avocati, mai ales ca se invart foarte multi bani aici“, a adaugat Iulian Dragomir.

Cat priveste provenienta banilor murdari, trebuie spus ca, potrivit unei statistici a Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, infractiunea de evaziune fiscala (44%) a fost principala generatoare de bani murdari, urmata de infractiunea de inselaciune in domeniul financiar-bancar (17%) si de inselaciune (15%).

In ceea ce priveste cetatenia persoanelor suspecte de spalare de bani, pe primul loc se afla romani (58%), urmati de turci (12%), irakieni (8%), chinezi (6%) si altii.

Daca, in perioada 1 ianuarie - 21 iunie 2004, au fost inaintate catre institutiile de stat 158 de informari cu privire la persoane suspecte de spalare de bani, de la 21 iunie pana in prezent, au fost trimise 131 de informari, ceea ce face ca numarul persoanelor sa fie de peste 300.

Mai mult, de curand, in urma sesizarilor Bancii Nationale a Romaniei, s-a constatat ca doua banci straine au uitat sa raporteze tranzactiile cu sume mai mari de 10.000 de euro, astfel ca acestea au fost amendate cu 100, respectiv 590 milioane de lei.

Cat priveste functia sau meseria persoanelor interesate de spalare de bani, trebuie spus ca in atentia Oficiului se afla parlamentari, agenti imobiliari, brokeri, bancheri, oameni de afaceri foarte bogati.

„Vreau sa subliniez faptul ca Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor nu face decat informari catre organele abilitate, acestea urmand a transforma sau nu datele noastre in piese pentru viitorul dosar penal“, a tinut sa sublinieze presedintele ONPCSB, Iulian Dragomir.

In legatura cu planurile Oficiului, trebuie spus ca, dupa semnarea protocolului cu ANAF, se va intra in baza de date a celor cu datorii la bugetul de stat, pentru a se afla unde s-au evaporat banii statului. Deja patru functionari publici au fost trimisi in instanta pentru returnari ilegale de TVA. Mai mult, se spera sa se finalizeze protocolul de colaborare cu FINCEN, omologul american.

„In urma semnarii acestui protocol, vom primi si noile programe de soft, cu ajutorul carora vom putea cunoaste mai bine modul de actiune a celor interesati de aceasta infractiune. De asemenea, speram ca, pe viitor, sa putem intra direct in serverul bancilor, pentru a urmari mai atent tranzactiile financiare ce se realizeaza“, a punctat, in finalul discutiei, Iulian Dragomir.