Succesiunea la varf in partid si desemnarea premierului sunt preocupari la zi in PNL, desi problemele ce tin de campania electorala ar trebui sa constituie prioritatea absoluta. O mare parte dintre liberali doresc faptul ca premierul sa fie dat de PNL, iar persoana vizata este Calin Popescu Tariceanu. Decizia va fi luata, insa, de CNC al Aliantei D.A.

Mona Musca si Calin Popescu Tariceanu sunt favoritii pentru functia de presedinte interimar al PNL dupa alegerile prezidentiale.

Mona Musca are, printre altele, sustinerea gruparii „Stoica”, dar, tinand cont ca Valeriu Stoica s-a impacat cu Dinu Patriciu, ramane de vazut daca Tariceanu, in ultima vreme tot mai „independent” fata de „gruparea Patriciu”, are aceleasi sanse ca Mona Musca. Un lucru este cert. Intentiile imediate ale lui Valeriu Stoica nu vizeaza sefia PNL.

Paradoxal, apropierea alegerilor scoate la iveala, in PNL, doua probleme considerate acum de oficialii partidului drept colaterale. Este vorba de succesiunea la varf in partid si de desemnarea premierului. In PNL, s-au petrecut, in ultimele zile, o serie de „situatii“ ciudate.

Eternii rivali Dinu Patriciu si Valeriu Stoica au fumat pipa pacii, Valeriu Stoica a invitat la intalniri de „protocol“ mai multi lideri de filiale, iar Organizatia PNL Bucuresti a remis o scrisoare conducerii centrale prin care solicita ca PNL sa desemneze premierul in cazul in care Alianta D.A. castiga alegerile.

BEx al PNL a reactionat, dar fara accente „nervoase“, numai la scrisoarea liberalilor bucuresteni, dar a facut si un anunt-surpriza: dupa alegeri, in cazul in care Stolojan castiga prezidentialele, va fi desemnat unul dintre vicepresedintii partidului care sa asigure interimatul si sa pregateasca Congresul din noiembrie 2005.

La o prima interpretare superficiala a evenimentelor, se pot trage urmatoarele concluzii: Valeriu Stoica isi face „lobby“ pentru Congresul din 2005 - asa s-ar explica concilierea cu Dinu Patriciu, fara sprijinul caruia nimeni nu ar putea obtine presedintia partidului, mai multe filiale il vor pe Calin Popescu Tariceanu in fruntea viitorului Executiv si tot mai multe filiale il doresc

pe Tariceanu interimar intre decembrie 2004 si noiembrie 2005. Imediat dupa ce scrisoarea PNL Bucuresti a fost citita si de Traian Basescu, acesta a avut o intalnire chiar la sediul firmelor lui Dinu Patriciu.

Basescu a declarat, joi seara - intr-un talk show tv -, ca, in urma discutiei, a reiesit clar ca, in ceea ce priveste propunerea „exclusivista“ de desemnare a unui premier liberal, Patriciu nu are nici un amestec. De asemenea, mai multe convorbiri pe care le-a avut, joi si vineri, cu mai multi fruntasi liberali, au lamurit si agitatia de ultim moment a lui Valeriu Stoica.

Acesta nu ar viza functia de sef al partidului. Cel putin nu acum. La ora actuala, Valeriu Stoica face doar eforturi sustinute pentru a-si recapata „vizibilitatea“, aceasta fiind una dintre conditiile sine qua non pentru a accede la diferite functii.

Chiar daca Patriciu si Stoica s-au impacat, ei continua sa fie principalii lideri de curente in partid, dar, momentan, „grupul Patriciu“ este predominant.

Interesant este faptul ca Theodor Stolojan - cel care va face propunerea pentru presedintele interimar - este in afara ambelor grupari. Dintre cei cinci vicepresedinti ai PNL, din informatiile pe care le avem, Teodor Melescanu si Gheorghe Flutur nu sunt in carti pentru interimat, iar Paul Pacuraru are sansa a treia. Dintre Mona Musca si Calin Popescu Tariceanu va fi ales liderul interimar.

Mona Musca se bucura inca de protectia gruparii „Stoica“, dar a declarat, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca nu doreste functii. Daca Mona Musca s-ar angaja intr-o lupta cu Calin Popescu Tariceanu, ar avea prima sansa, daca este sustinuta atat de Dinu Patriciu, cat si de Valeriu Stoica. In acest caz, lui Tariceanu ii va ramane pozitia unu sau doi la Palatul Victoria.

In aceeasi emisiune, Mona Musca a subliniat ca decizia numirii premierului le apartine copresedintilor Aliantei, care vor hotari cine este cel mai bun pentru aceasta pozitie, indiferent de partid.