Trupe de ordine si procurori au descins, ieri dimineata, la una dintre locuintele lui Nutu Camataru si la alte case ale rudelor fratilor Camataru, in cautarea unor probe necesare anchetei. Scopul acestor razii este formularea unor noi acuzatii la adresa unora dintre cei cercetati in dosarul Camatarilor. Anchetatorii au ajuns, in jurul orei 10.

00, la locuinta situata in strada Bardasului 21, din cartierul Ferentari. Apoi, descinderile au continuat in cartierul Salaj. Este de mentionat ca actiunea a fost dificila, deoarece rudele fratilor Camataru au aruncat cu pietre, cu sticle si i-au amenintat pe anchetatori.

In hotelul de pe strada Merisani, care apartine lui Nutu Camataru, au fost gasite aparate de inregistrare video si audio, disimulate in vaze de flori, lustre si oglinzi si un sistem de supraveghere in direct. La una din casele lui Nutu, de pe strada Salaj, au mai fost descoperite, in doua boxe audio, locasuri pentru camuflarea mijloacelor tehnice de inregistrare audio-video.

De asemenea, in cusca leilor se afla o alta incapere, alta decat cea folosita pentru hrana animalelor, care era prevazuta cu o trapa. In acest loc erau tinuti datornicii, in scopul intimidarii lor.

Descinderile au avut loc la o zi dupa ce procurorii Parchetului General au audiat 28 de prostituate, ridicate din doua baruri – Orient si Herastrau - frecventate de membri ai gruparii conduse de fratii Camataru. Sase dintre fete au fost retinute joi dupa-amiaza, in baza unor ordonante emise de procurori.

Radu Ilina, de la Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat ca acele sase femei retinute, miercuri seara, au fost eliberate, intrucat s-a constatat ca nu exista suficiente probe pentru a fi invinuite.

Noi acuzatii?

Ilina a aratat insa ca nu este exclus ca, dupa descinderile de ieri, sa apara noi acuzatii la adresa unora dintre persoanele cercetate in dosarul fratilor Nutu si Sile Camataru. Cele 28 de femei - cu varste intre 19 si 30 de ani - au fost retinute din barurile Orient si Herastrau, locul de intalnire al unora dintre membrii grupului de crima organizata condus de fratii Camataru.

Ele au fost aduse la sediul Parchetului joi dimineata, incepand cu ora 10.00 si audiate pana dupa-amiaza. Unele au aparut in fata procurorilor ca invinuite pentru infractiunea de prostitutie, altele ca parti vatamate, iar altele ca martori cu identitate protejata, preciza Parchetul instantei supreme.

Arestarile

Magistratii Tribunalului Bucuresti i-au arestat, in noaptea de 23 spre 24 iulie, pe Ion Balint, Costel Urzica, Sile Stan, Adrian Lia, Pompiliu Moldovan, Nelu Balaban si Georgeta Popa, acestia fiind acuzati de crima organizata, proxenetism si trafic de fiinte umane, santaj, talharie si inselaciune.

La scurt timp, au fost arestati pentru proxenetism Laurentiu Roman si Cristina Tais (fost barman la barul Orient), femeia facand parte din grupul de persoane condus de Vasile si Ion Balint.

Grupul de 23 de persoane condus de fratii Camataru a fost monitorizat de procurori, ofiteri de informatii, jandarmi si ofiteri ai Politiei de Frontiera, in cadrul unei anchete referitoare la o vasta retea de crima organizata.

Anchetatorii au stabilit ca, in 2002-2004, Ion Balint "a initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni, pentru a obtine beneficii financiare sau alte foloase materiale", sustinea Ministerul Public.

Potrivit procurorilor, gruparea avea ca principale preocupari acordarea de imprumuturi cu dobanda (camatarie), actiunile de recuperare de datorii reale sau pretinse - prin sechestrare, lovire sau santaj -, precum si pretinderea de taxe de protectie sau "asa-zise amenzi" de la diferite persoane.