Expertii avertizeaza ca epidemia de SIDA pune in pericol stabilitatea economica si sociala a continentului.

Potrivit unui studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Programul ONU pentru HIV-SIDA (UNAIDS), aproximativ 1.8 milioane de oameni din Europa si Asia Centrala sunt infectati cu virusul HIV.

Cel doua organizatii afirma ca epidemia continua sa se extinda si cer guvernelor europene sa treaca urgent la actiune.

Uniunea Europeana are o ocazie unica de a forma un front comun pentru salvarea a mii de vieti, afirma expertii.

Doctorul Jack Chow, de la OMS, e de parere ca "formarea de parteneriate eficiente este vitala pentru a rezolva problema HIV-SIDA in Europa".

"Statele care au intrat recent in Uniune au acum o sansa unica de a-si pune in practica angajamentele in directia combaterii epidemiei".

De la angajamente, la practica

Dimensiunile problemei vor fi analizate la o conferinta ministeriala, ce se desfasoara la Vilnius, in Lituania, intre 16 si 19 septembrie.

In Europa Occidentala, numarul celor care mor din cauza HIV-SIDA s-a redus, gratie medicamentelor avansate.

In acelasi timp insa, a crescut numarul celor infectati cu HIV, de la 540 000 in 2001, la 580 000 in 2004.

OMS si UNAIDS dau vina pe pasivitatea guvernelor individuale, care nu fac suficiente eforturi in directia prevenirii infectarilor.

Bolnav seropozitiv

"Daca nu se iau masuri urgente, vom avea o epidemie ce risca sa submineze dezvoltarea sociala si economica si chiar sa afecteze securitatea nationala", declara Lars O Kallings, emisar special al secretarului general ONU, in problemele HIV-SIDA.

"Cu informatiile si experienta existenta in domeniul prevenirii, ar fi o tragedie daca nu am aplica lectiile invatate in alte parti ale lumii", spune Thomas Yocum, de la Terrence Higgins Trust.

"Experienta ne-a aratat ce e de facut. Avem nevoie acum de lideri dispusi sa faca lucrurile acestea".