Federatia Internationala a Jurnalistilor (IFJ) a cerut sindicatelor din Germania si Elvetia sa investigheze acuzatiile aduse managamentului WAZ si Ringier de amestec in politica editoriala.

Federatia Internationala a Jurnalistilor (IFJ) isi exprima sprijinul pentru ziaristii romani, in protestul lor fata de interferanta patronatelor multinationale.

IFJ a dat vineri, 17 septembrie un semnal de alarma in fata dovezii aduse de doua ziare ca patronatele lor multinatoonale interfereaza in politicile editoriale ale filialelor.

"Cand interese politice de afara incep sa preseze pe editorial, acestea pot avea consecinte devastatoare asupra calitatii si pluralismului media", a spus Aidan White, seretar general IFJ.

Jurnalistii de la "Romania Libera" au acuzat grupul Westdeutsche Algemeine Zeitung (WAZ), cu sediul in Essen, Germania, ca a facut presiuni asupra lor pentru a schimba continutul editorial si spatiul pentru comentariul editorial, cum ar fi instructiuni zilnice in legatura cu ce sa critice sau nu.

Pe de alta parte, jurnalistii de la "Evenimentul ZIlei" si-a acuzat proprietarii, grupul elvetian Ringier, de imixtiune care pune in pericol independenta ziarului. Ei au sustinut ca li se cere sa indulceasca tonul critic al ziarului pentru a creste vanzarile.

Jurnalistii de la ambele ziare au adaugat ca aceste practici incalca acorduri incheiate la timpul investitiei initiale, potrivit carora nici WAZ, nici Ringier nu se vor amesteca in politica editoriala, ci isi vor asuma doar chestiuni de marketing.

"IFJ a fost avertizata in mod repetat ca excesiva concentrare si actionariatul strain au ajuns in Europa sa puna sub semnul intrebarii pluralismul," a mai spus White. "Situatia este cu atat mai grava in Europa Centrala si de Est, unde grupurile straine de presa domina patronatele. Pana la recentele cazuri, replica a fost ca patronatele nu se amsteca in politica editoriala.

Aceste proteste arata ca asta nu este adevarat."

IFJ isi exprima ingrijorarea in special pentru faptul ca disputele apar mai putin in legatura cu unghiul politicii editoriale decat cu existenta unor articole critice la adresa puterii.

"Aceasta nu mai este o dezbatere despre cum patronatele si jurnalistii pariaza pe dreptul lor de a alege linia editoriala. Dimpotriva, este vorba despre sacrificarea deliberata a standardelor jurnalistic pentru maximizarea veniturilor", a mai spus White.

In Romania, WAZ detine un ziar (detine Romania libera, dar are participatii si in National - nota red.), insa in Bulgaria controleaza majoritatea ziarelor, iar in Macedonia detine, practic, monopolul.

IFJ sustine jurnalistii in protestele lor. "Aceste practici ii pun pe ziaristi intr-o situatie de foarte mare risc, intr-o tara unde drepturile muncii abia de sunt respectate, iar sindicatele de profil abia se organizeaza", a spus IFJ.

Sprijinul pentru aceste proteste, din partea nou-formatului sindicat de media, Media Sind, si organizatia afiliata la IFJ, Societatea Romana a Ziaristilor din Romania, sunt de asemena binevenite.

IFJ solicita sindicatelor din Germania si Elvetia sa investigheze cazurile si sa ridice problema in fata managementului WAZ.

IFJ este o organizatie profesionala care numara peste 500.000 de jurnalisti din 100 de tari.