Negociatorul din partea Iranului, Hassan Rohani, a declarat ca Iranul nu va accepta nici o decizie referitoare la suspendarea programelor vizand imbogatirea uraniului.

Uraniul imbogatit poate fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare.

Oficilaii iranieni spun insa ca programele sale sunt folosite in scopuri pasnice.

Raspunsul autoritatilor de la Teheran la cererea ONU este foarte ferm.

Daca acesta chestiune va ajunge pe masa Consiliului de Securitate, Iranul va opri si accesul inopinat al inspectorilor la centralele sale nucleare, au anuntat autoritatile de la Teheran.

'Daca vor trimite Iranul in Consiliul de Securitate, nu e o decizie inteleapta. Vom opri aplicarea Protocolului Aditional' a declarat Hassan Rohani, intr-o conferinta de presa la Teheran.

Protocolul Aditional la Tratatul de Neproliferare Nucleara prevede inspectii neanuntate la centrale nucleare.

Conducerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica nu are nici un drept sa formuleze nici unei tari o astfel de cerere de suspendare a programului de imbogatire a uraniului, a repetat Hassan Rohani.

Iranul a anuntat anul trecut ca suspenda programul de imbogatire a uraniului, ca pe o masura de castigare a increderii. A continuat insa activitatile de rafinare a uraniului.

Critici la adresa europenilor

Iranul a acuzat Marea Britanie, Franta si Germania de incalcarea acordului semnat anul trecut referitor la cooperarea Iranului cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Cele trei tari au cerut Iranului sa suspende imediat toate activitatile de imbogatire a uraniului.

Negociatorul Iranului pe probleme nucleare, Hassan Rohani, a declarat ca cele trei tari europene au incalcat tremenii acordului privind imbogatirea uraniului, intrucat suspendarea activitatilor este voluntara.

Intr-o rezolutie, conducerea Agentiei Internatioanle pentru Energie Atomica, sustine ca primisiunea Iranului facuta celor tri tari anul trecut de a suspenda actvititatile de imbogatire a uraniului nu a fost tinuta.