Dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" e din nou in actualitate. Protagonistului acestuia, Tiriac jr., i s-a prelungit interdictia de a parasi tara, in ciuda temerilor ca ar fi putut pleca din Romania cu complicitatea procurorilor. Intr-un alt caz, o tinara de 21 de ani, consumatoare de droguri, a periclitat cariera parintilor ei, care lucrau pentru Ministerul de Externe.

Intrucit lui Ion Ion Tiriac - invinuit pentru trei fapte deosebit de grave, in dosarul penal 117/2002 - ii expira astazi ordonanta de neparasire a tarii, politistii si procurorii antidrog se temeau ca el sa nu paraseasca tara inainte ca dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" sa ajunga in instanta.

Ieri dimineata, judiciaristii au rasuflat usurati: instanta a hotarit ca Tiriac junior sa fie in continuare sub consemn judiciar. Impotriva odraslei lui Tiriac, procurorii au formulat trei capete de acuzare: trafic de droguri de mare risc, consum de cocaina si punerea la dispo! zitie a locuintei in vederea consumului de stupefiante.

Aparatorul lui Tiriac junior, avocatul Marian Nazat, ne-a confirmat judecarea prelungirii masurii de neparasire a localitatii pentru clientul sau, dar nu ne-a putut furniza amanunte: "Nu stiu ce s-a intimplat. Dumneavoastra nu stiti ca nu se pronunta pe loc? Miine, la condica...", ne-a declarat, sec, avocatul Nazat.

Procurorul-sef Gheorghe Muscalu a raspuns la fel de laconic: "A fost prelungita masura obligarii de a nu parasi localitatea. A avut termen azi, s-a judecat si s-a prelungit".

"Speram ca pina pe 29 sa terminam rechizitoriul!"

In ce priveste intregul dosar "Cocaina pentru VIP-uri", Muscalu ne-a declarat: "La ceilalti nu erau probleme pentru ca le expira mandatele pe 29 septembrie. Pina atunci, speram sa terminam rechizitoriul si sa-i trimitem in judecata pe toti sau, ma rog, pe o parte din ei". Cu alte cuvinte, in citeva zile, lotul "Cocaina pentru VIP-uri" ar putea ajunge in fata instantei.

Este vorba despre Ion Ion Tiriac si Ileana Criganuta (Lazariuc), Tyagi Hhailendra (indian, arestat), Robert Mircea Sandu (nepot de director FRF, arestat) si de Raluca Sandu, aflata in strainatate

Narcomana VIP, "un copil eminent"

Familia tinerei surprinsa la sfirsitul saptaminii trecute in mijlocul unei tranzactii cu stupefiante si ai carei parinti fac parte din personalul administrativ al Ambasadei Romaniei in India ar putea plati scump dependenta de droguri a fetei.

Potrivit uzantelor, toti angajatii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) trebuie sa aiba o tinuta ireprosabila. Sa nimeresti in mijlocul unui scandal este similar cu incheierea carierei. Chiar daca, in cazul parintilor Giorgianei Alina Costache (21 de ani), cariera nu este una diplomatica.

Tatal, Marian Gigel Costache, este soferul ambasadorului Romaniei la New Delhi, iar mama, Floarea Costache, este secretar dactilo in cadrul aceluiasi oficiu diplomatic. Parintii tinerei narcomane risca sa nu mai lucreze niciodata in afara tarii din cauza scandalului in care a fost implicata fiica lor. Aceasta in conditiile in care ei au mai fost plecati in alte misiuni, in Costa Rica si Nigeria.

Parintii Giorgianei ! se afla la post in India din martie 2003. Dupa incidentul din noaptea de 16 spre 17 septembrie, cind Giorgiana Alina, iubitul ei si un cunoscut dealer de droguri au ajuns la Parchet pentru consum, detinere si trafic de stupefiante, conducerea MAE a decis rechemarea in tara a parintilor tinerei.

"E bolnava si deprimata rau de tot!"

In perioada in care parintii sai nu se afla in tara, Giorgiana Alina sta impreuna cu bunica din partea tatalui, Ioana Costache, intr-un apartament din sectorul 4 al Capitalei. Ieri am reusit sa luam legatura cu bunica Giorgianei, foarte afectata de situatie. "Giorgiana nu e acasa, e bolnava si deprimata rau de tot. Cred c-o sa se interneze in spital. A fost ieri pe la mine, e prapadita de tot.

Plinge si nu mai spune nimic. E la cineva care o ingrijeste, ia medicamente, ca eu sint mai bolnava decit ea. N-am mincat de trei zile, sa stiti. Parintii Giorgianei ajung in tara la inceputul lunii octombrie", ne-a declarat, plingind, bunica fetei.

Despre prietenul nepoatei sale, Dan Alexandru Zarnescu (fiul unui om de afaceri), cercetat de procurori pentru detinere de droguri, bunica are numai cuvinte de lauda: "E un baiat extraordinar de bun. Sint impreuna de vreo cinci-sase luni, dar se stiu din scoala, au fost colegi. Celalalt, care a fost arestat (! Marius Doru Georgescu - n.r.), el strica!".

Interesant este ca Giorgiana parea a inclina catre o cariera in diplomatie. Este sudenta la Relatii Economice Internationale, la universitatea particulara "Dimitrie Cantemir", in anul II, iar bunica ei spune ca "a fost un copil eminent". Despre tinara consumatoare de droguri, si vecinii de bloc au numai cuvinte de bine: "O stim de fata cuminte. N-a facut niciodata probleme.

Nu avea prieteni in bloc si venise cam de o luna din India, de la parintii sai".