Ucrainenii au facut un gest la limita sfidarii: au anuntat deschiderea unei banci pe Insula Serpilor. Autoritatile ucrainene nu doresc cu nici un chip sa renunte la controlul asupra Insulei Serpilor sau sa-l imparta cu Romania deoarece in jurul Insulei Serpilor s-au gasit importante resurse de petrol si de gaze naturale, pe care Ucraina doreste sa le exploateze singura.

Interesul autoritatilor de la Kiev este sa-si pastreze influenta economica si militara in Marea Neagra Premierul Nastase vorbeste despre "excese care depasesc limita dreptului international"

Miza pentru controlul resurselor de petrol si gaze naturale din Marea Neagra este extrem de puternica pentru autoritatile de la Kiev. Guvernul ucrainean refuza negocierile cu Romania referitoare la delimitarea platoului continental al Marii Negre. Orice compromis pe care l-ar face Ucraina ar duce la impartirea spatiilor maritime care revin celor doua state.

Iar Insula Serpilor, care acum apartine Ucrainei, si-ar pierde importanta economica si militara. Ucrainenii au facut un gest la limita sfidarii: au anuntat deschiderea unei banci pe Insula Serpilor.

Autoritatile ucrainene nu doresc cu nici un chip sa renunte la controlul asupra Insulei Serpilor. Daca aceasta devine un teritoriu de granita, Ucraina va trebui sa imparta cu Romania partea de nord a! Marii Negre. Or, in jurul Insulei Serpilor s-au gasit importante resurse de petrol si de gaze naturale, pe care Ucraina doreste sa le exploateze singura.

Numai ca reglementarile internaionale arata ca, daca o insula este nelocuita, granitele celor mai apropiate state se formeaza in jurul acelui teritoriu. Asta inseamna ca Ucraina va trebui sa accepte in jurul Insulei Serpilor impartirea cu Romania.

Situatia nu convine deloc Kievului, iar simbata a fost lansata o provocare incredibila, care rastoarna toate planurile romanesti de negociere. Banca ucraineana Aval a anuntat ca a deschis o sucursala pe Insula Serpilor, in perspectiva unor "proiecte de dezvoltare a infrastructurilor acesteia" de catre Kiev.

Banca Aval precizeaza ca pina in 2006 urmeaza sa fie realizate, in jurul Insulei Serpilor, "proiecte de prospectiune si extractie de gaze si de petrol". Comunicatul bancii informeaza ca autoritatile de la Kiev au in vedere si "crearea unor zone amenajate pentru pescuit, o baza de cercetare stiintifica, precum si dezvoltarea turismului si constructia unei biserici".

Toate intentiile Ucrainei au scopul de a zadarnici eforturile Romaniei. Daca banca incepe sa functioneze, Ucraina va avea un nou argument sa refuze vreo discutie despre retrasarea platoului continental al Marii Negre.

Crearea unei banci va fi o piedica si in procesul pe care Romania il deschide Ucrainei la Curtea Internationala de la Haga si va ingreuna orice deznodamint favorabil Romaniei. De acest pericol este constient si premierul Adrian Nastase, care s-a pronuntat impotriva "politicii faptului implinit".

El a declarat ca situatia creata intre Romania si Ucraina trebuie gestionata diplomatic, pe baza standardelor europene. Adrian Nastase doreste sa nu se creeze tensiuni suplimentare si sa nu existe excese care trec dincolo de limita dreptului international, adaugind ca a atras atentia Ucrainei asura acestui fapt, in baza acordului bilateral incheiat cu aceasta tara.

Asa cum ar! ata acum lucrurile, prin crearea unei sucursale de banca pe Insula Serpilor, tensiunile dintre Romania si Ucraina se acutizeaza, negocierile par sa fie blocate, iar compromisurile - excluse. Calea dialogului cu Ucraina a fost deocamdata inchisa, iar singura sansa pentru Romania este arbitrajul international.

Miza: asezarea strategica si petrolul

Fara a pune sub semnul indoielii apartenenta insulei la Ucraina, Bucurestiul reproseaza Kievului in special eforturile de a-i schimba statutul economic, prezentind-o drept o "insula care are propria sa viata economica", si deci una cu drept la o zona economica exclusiva (ZEE).

Potrivit Romaniei, Insula Serpilor nu este decit o "stinca lipsita de orice sursa de apa sau de vegetatie", ceea ce, in virtutea dreptului maritim international exclude crearea unei Zone economice.

Daca insula nu dispune de nici o resursa naturala, platoul continental din jurul ei are in schimb importante zacaminte de hidrocarburi, care sint adevaratul mar al discordiei intre cele doua teri vecine.

Insula Serpilor, 17 hectare de bolovani

Insula Serpilor, din Marea Neagra, este o bucata de stinca nelocuita, cum afirma Bucurestiul, sau o insula adevarata, cu propria sa viata economica, asa cum sustine Kievul? Potrivit AFP, intrebarea trebuie transata de Curtea Internationala de Justitie (CIJ), sesizata joia trecuta de catre Romania.

Disputata de-a lungul citorva decenii intre imperiile rus si otoman, aceasta insulita cu o suprafata de 17 hectare, situata la aproximativ 40 de kilometri de coasta, a fost atribuita Romaniei prin Tratatul de la Berlin, din 1878, prin care se consfintea independenta tarii, proclamata cu un an inainte.

Tratatul de pace de la Paris, din 1947, confirma apartenenta insulei la Romania, inainte ca Bucurestiul sa fie constrins, in 1948, s-o cedeze fostei Uniuni Sovietice, in baza unui simplu "proces verbal".

Transformata de Moscova in baza militara si in centre de ascultare pentru Europa de Est si Orientul Mijlociu, datorita pozitiei sale strategice, in! sula a revenit Ucrainei dupa destramarea URSS, in 1991.

In 1997, sub presiunea NATO, la care Bucurestiul spera sa adere cit mai rapid, Romania si Ucraina au semnat un tratat de prietenie care lasa in suspans mai multe chestiuni delicate, intre care impartirea platoului continental al Marii Negre si statutul Insulei Serpilor.

Exista si un motiv militar pentru care ucrainenii nu cedeaza. Pe insula este o puternica baza militara, cu atributiuni in controlul naval si aerian. Conform istoricului Aurelian Teodorescu, sint dezvoltate puternice sisteme de aparare antiaeriana si maritima, care permit ucrainenilor sa observe spatiul aerian pina la Marea Mediterana, la coastele Libiei.

Tot pe insula ar fi amplasate statii de bruiaj si de ascultare a convorbirilor telefonice. Apararea bazei militare de pe insula este realizata de o nava tip fregata, o nava de patrulare si doua submarine, iar ucrainenii controleaza apele teritoriale pe o raza de circa 20 de kilometri.

Daca Ucraina ar accep! ta impartirea spatiilor maritime cu Romania, ar insemna ca in jurul Insulei Serpilor romanii ar putea sa-si extinda frontiera si, de asemenea, sa faca lucrari de foraj pentru descoperirea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale.