Craiovenii practica un sistem ingenios de a obtine un apartament cu eforturi financiare minime: cumpara locuinte prin credit ipotecar, apoi le inchiriaza, acoperindu-si astfel ratele lunare catre banci. Acest tip de afacere, perfect legala, incepe sa prinda si in Romania, dupa ce a devenit obisnuinta in Statele Unite ale Americii si unele tari din vestul Europei.

In orasele din Romania, aceasta metoda are deja si un nume: "Morisca".

Agentii imobiliari ne-au oferit si citeva exemple din activitatea lor. O familie a cumparat un apartament intr-o zona buna a Craiovei, pentru care a contractat un credit de 500 de milioane de lei. Familia respectiva reuseste sa plateasca ratele din chiria obtinuta pentru acelasi apartament, intre 100 si 120 de euro pe luna.

"Morisca" ridica pretul

"Daca, in situatii similare, proprietarii nu pot incasa o chirie mai mare de 70 de euro, din cauza zonei sau a conditiilor, ei trebuie sa mai scoata lunar din buzunar 30-50 de euro. O suma aproape nesemnificativa in cazul unei familii ale carei venituri au permis contractarea unui credit ipotecar", afirma Stefan Vladulescu, agent imobiliar la agentia Orizont.

Specialistii din domeniu sustin ca, in urma aplicarii pe scara larga a acestui sistem, valoarea chiriilor in Craiova a crescut in ultima perioada. "Efectele se vad deja. In primul rind, proprietarii au marit chiria. Daca la inceputul lui 2003 o garsoniera se inchiria cu 60 de euro, acum s-a ajuns si la 80-100 de euro pe luna.

In al doilea rind, chiriasii primesc locuinte supermobilate, amenajate si cu tot confortul", precizeaza un alt agent imobiliar, Cosmin Ionescu.

In afacere intra si cei de la tara

Toti cei implicati in fenomen afirma ca sistemul este raspindit chiar si printre persoanele care locuiesc la tara. "A devenit o practica in Craiova sa se cumpere prin credit, apoi sa se inchirieze. In jur de 20 la suta din clientii agentiei noastre adopta aceasta metoda.

In general, fie sint tineri care stau inca la parinti citiva ani, pina cind achita o buna parte din creditul contractat, fie sint parinti care cumpara pentru copiii lor mici, ca sa le asigure o casa la virsta majoratului", declara Stefan Vladulescu.

"Vin foarte multi de la tara, primesc un credit de la banca, apoi inchiriaza garsoniera pina cind copiii cresc si vin la studii in oras", mentioneaza un specialist imobiliar. Cele mai scumpe apartamente din Craiova se gasesc in cartierele Brazda lui Novac, Rovine sau Sarari, iar cele mai putin cautate se afla in Craiovita Noua sau in anumite zone din 1 Mai.

Pretul apartamentului - 25.000 euro

Investitia initiala - 5.000 euro

Credit la banca - 20.000 euro

Perioada imprumutului - 15 ani

Rata lunara la banca - 180 euro

Chiria lunara incasata - 130 euro

Deficit lunar - 50 euro

Deficit in 15 ani - 9.000 euro

Investitia totala - 14.000 euro

Economie - 11.000 euro

Poti cumpara un apartament de 25.000 euro cu 14.000 euro!

Sa detaliem un exemplu concret. Pentru a cumpara un apartament de trei camere intr-o zona buna a Craiovei (dar si in alte orase din tara), trebuie sa achiti in jur de 25.000 de euro. Cu 5.000 de euro in buzunar si dovada unor venituri lunare de peste 400 de euro (16-17 milioane de lei), poti obtine de la banca un imprumut de 20.000 de euro.

Creditul pe 15 ani presupune o rata lunara de circa 180 de euro. Odata intrat in posesia apartamentului, il poti inchiria, in conditiile actuale ale pietei, cu cel putin 130 de euro lunar (5,5 milioane de lei). Asta inseamna ca in fiecare luna trebuie sa acoperi diferenta de 50 de euro dintre rata platita la banca si chiria incasata. In 15 ani, vei scoate din buzunar 9.000 de euro.

Adaugind cei 5.

000 de euro platiti initial, rezulta o investitie totala de 14.000 de euro. Cu acesti bani ai luat un apartament pentru care ai fi platit 25.000 de euro, daca-i aveai cash. Economie certa: 11.000 de euro. Prin cred! it bancar, locuinta te costa de fapt peste 37.000 de euro (cei 5.000 initiali plus 32.400 achitati bancii in 15 ani).

Facind o simpla diferenta, rezulta ca economia este, de fapt, de 23.000 de euro (37.000 minus cei 14.000 achitati). Sigur, "morisca" poate fi influentata, intr-un sens sau altul, de evolutia pietei imobiliare. De exemplu, noi valuri de scumpire a locuintelor ar duce la cresterea chiriilor, ceea ce ar face afacerea si mai buna.