Guvernul american incepe marti un proces istoric impotriva industriasilor tutunului, in speranta de a obtine plata unor daune in valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari. Aceasta suma ar reprezenta, in opinia autoritatilor federale americane, o jumatate de secol de beneficii obtinute necinstit, relateaza presa internationala.

Acuzatiile sint numeroase: potrivit actului inaintat de guvern tribunalului federal din Washington, firmele producatoare de tutun au manipulat dozele de nicotina astfel incit sa creasca dependenta fumatorilor, au tintit deliberat adolescentii prin campanii publicitare de miliarde de dolari, au vindut tigari cu continut scazut de gudron sub pretextul ca ar fi mai putin nocive pentru sanatate, au

mintit asupra riscurilor fumatului si au manipulat sau ascuns rezultatele studiilor stiintifice care dovedeau existenta acestor riscuri.

Mafia nicotinei

Procesul incununeaza cinci ani de eforturi pentru adunarea dovezilor impotriva industriasilor tutunului, in baza legislatiei RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organisations, privind firmele corupte si/ sau influentate de mediile interlope), pusa la punct in scopul de a lupta contra organizatiilor mafiote.

Schemele concepute de industria tutunului ar fi permis "obtinerea de beneficii extraordinare in cursul ultimilor 50 de ani, dar a avut consecinte devastatoare pentru sanatatea publica", se afirma in textul plingerii guvernamentale.

Printre documentele depuse la tribunalul federal se afla unele potrivit carora patronii a cinci dintre principalele nume ale industriei tutunului s-au intilnit in 1953, la o reuniune desfasurata in Plaza Hotel din New York, "pentru a pune la punct o vasta campanie de relatii publice in scopul de a contra dovezile din ce in ce mai manifeste ale legaturilor dintre fumat si bolile grave".

Batalie juridica de proportii

Industria a initiat apoi propriile lor "cercetari independente", care sa linisteasca publicul si sa dezminta aceste pericole, sustine guvernul american. La acest mega-proces, guvernul este reprezentat de o armata alcatuita din 35 de avocati si 16 asistenti. Ei vor sustine pe rind faza de prezentare, care numai ea va dura pina in martie 2005.

Autoritatile vor incerca sa obtina un control mult mai strict in materie de productie a tigaretelor, de promovare, de etichetarea a ambalajelor si de vinzare a acestora.

William Ohlemeyer, avocatul grupului ALTRIA (care include compania Philip Morris), a subliniat ca majoritatea actiunilor pe care avocatii Departamentului Justitiei le vor judecate drept actiuni frauduloase "sint de fapt activitati protejate de Constitutie".

O industrie de 85 miliarde $

Industria tutunului reprezinta aproximativ 85 de miliarde de dolari numai in Statele Unite, cu vinzari de tigarete, tutun vrac, de mestecat sau de prizat, arata Asociatia Comerciantilor de Tutun (TMA), adaugind ca valoarea din anul 2000 se cifra la 76 de miliarde de dolari. In 2002, data ultimului recensamint de profil, productia se baza pe 57.000 de ferme, repartizate in 16 state, fata de 89.

000 cit existau cu patru ani inainte. Statele Carolina de Nord si Kentucky sint principalii doi producatori nationali.

Sectorul de baza al industriei are cam 400.000 de angajati. In SUA se estimeaza ca numarul fumatorilor este de 45 de milioane de persoane adulte, adica un pic mai putin de 25 la suta din populatia in virsta de peste 18 ani. In pofida campaniilor antifumat si a restrictiilor din ce in ce mai dure privind fumatul in locurile publice, numarul fumatorilor a ramas stabil.

Altria (ex-Philip Morris) este de departe cel mai mare grup producat! or de tutun din SUA si controleaza piata cu marci precum Marlboro, Chesterfield, Virginia Slims, Benson & Hedges sau Merit. Numai Marlboro reprezinta 40% din tigarile fumate de americani. Dupa Altria vine R.J. Reynolds (Winston, Camel, Salem), cu 21,5% din piata.

Grupul a fuzionat cu divizia americana a British American Tobacco, regrupata in filiala Brown & Williamson, pe locul 3 in SUA (10,5%). In completarea listei vine Lorillard, filiala a grupului Loews, care ocupa 9,3 procente din piata, in special cu marcile de tigari Newport si Kent.