Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mihai Bogza, este acuzat de fals in declaratii de catre presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Valerian Stan. In plus, sotia si fiul lui Bogza sunt asociati, in firma Invest Corp, cu Nicolae Mihalache, care a fost cercetat penal pentru fraudarea Bancii Turco-Romane.

Pare imposibil ca imaginea onorabila a unui reprezentant BNR, cum este viceguvernatorul Mihai Bogza, sa fie asociata cu cea a lui Nicolae Mihalache, un personaj a carui onorabilitate in mediul bancar ridica semne de intrebare.

Acesta din urma, fost director la Banca Turco-Romana-Sucursala Izvor, a iesit in luminile rampei dupa ce a fost cercetat de catre organele judiciare intr-un caz de prejudiciere a BTR cu cateva miliarde de lei de catre o firma din Bucuresti.

Nicolae Mihalache este aceeasi persoana care a reprezentat grupul "Jaquilla" in incercarea de a "salva" Banca Internationala a Religiilor de la un faliment programat. In acest timp, BNR, unde Bogza este viceguvernator, impingea banca sa se inece.

Tocmai de aceea asocierea intre Nicolae Mihalache, directorul anchetat si reprezentantul grupului "Jaquilla", si familia bancherului Mihai Bogza, viceguvernatorul Bancii Nationale, este ciudata. Ciudata si interesanta!

Anchetat pentru prejudicii de miliarde

Infiintata in 1994, firma Invest Corp SA se ocupa, dupa clasificarea Registrului Comertului, de activitati auxiliare ale caselor de asigurari si de pensii.

Tot din datele acestuia membrii familiei Bogza, atat sotia viceguvernatorului BNR, Adina, cat si fiul, Mihai, detin o pondere importanta in cadrul societatii – 78% -, restul fiind detinut in proportie de 15% de catre Nicolae Mihalache, precum si de catre alti actionari.

Mihalache a fost pana in 1999, cand Banca Turco-Romana a dat primele semne de oboseala, directorul Sucursalei Izvor, pozitie din care a reusit sa participe indirect la prejudicierea bancii cu mai multe miliarde, motiv pentru care a fost cercetat de catre organele judiciare.

Astfel, la 20 iulie si 15 octombrie 1999, patronii firmei SC Nico Prodtrans Impex SRL au intocmit doua acte aditionale la un contract de credit acordat societatii, obtinand astfel doua suplimentari in valoare de 1,3 miliarde de lei si 97.000 de dolari. Actele s-au intocmit incalcandu! -se normele privitoare la garantarea imprumutului, girantii fiind semnati in fals.

Mai mult, girantii nu aveau nici macar cea mai vaga idee ca sunt responsabili pentru noul credit. Mihalache, ca director al bancii care acorda suplimentarea creditului, ar fi trebuit sa refuze ferm acest lucru. Dar, curios, Mihalache pare-se ca a avut orbul gainilor si a semnat pentru acordarea creditului. Asa a ajuns sa fie parte intr-un frumos dosar penal la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

In 1999, Nicolae Mihalache a plecat de la BTR.

Dupa cum declara in sedinta parlamentara din aprilie 2000 deputatul Radu Ciuceanu, parlamentarul care a fost seful comisiei ce a anchetat prabusirea BIR, Nicolae Mihalache a aparut la BIR, insotit chiar de catre sotia domnului viceguvernator BNR, Mihai Bogza, declarand ca reprezinta grupul de investitori "Jaquilla", care intentiona sa majoreze capitalul BIR cu 20 milioane de dolari.

Mai exact, sa preia banca aflata intr-un impas financiar datorat politicii BNR si lui... Mihai Bogza. Incep tratativele cu acest grup, dar, dupa scurta vreme, negocierile s-au intrerupt, deoarece cineva chiar din BNR a respins anumite solicitari ale investitorilor.

Ulterior, s-a aflat ca grupul nu se intelesese asupra comisionului cu partenerii romani care il reprezentasera, cuplul Bogza-Mihalache.

«Falimentul bancii era evident premeditat»

Dar tot atunci, Mihai Bogza, viceguvernator al BNR, in baza cifrelor existente la 31 martie 2000, avand certitudinea declansarii falimentului BIR, redacteaza o Nota de fundamentare pentru emiterea unei ordonante de urgenta a Guvernului, prin care solicita o linie de credit de 1.

500 miliarde lei, necesari despagubirii deponentilor Bancii Religiilor, careia ar urma sa i se declanseze procedura de faliment.

Si, dupa cum afirma acelasi deputat Ciuceanu: "Oare ce poate fi mai evident decat demonstrarea, prin acest fapt, ca domnul Mihai Bogza programase falimentul Bancii Internationale a Religiilor inca de la luarea masurilor de interzicere a obiectului de activitate al bancii sau chiar din toamna anului 1999...".

In luna aprilie 2000, un viceguvernator al BNR face o vizita la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, sfatuind un ierarh - membru al Sinodului BOR - "ca ar fi intelept ca unitatile de cult sa-si retraga depozitele de la Banca Religiilor, deoarece aceasta se afla in criza", iar la 28 aprilie 2000, prin ordinul nr.

29/2000 al aceluiasi viceguvernator, Mihai Bogza, se hotaraste ca "supravegherea speciala" asupra BIR sa fie prelungita pana la sfarsitul lunii mai 2000. Si, dupa cum sublinia in discursul sau deputatul Ciuceanu, este interesant modul "matern de mama buna" a Bancii Nationale, privitor la insistentele BIR.

Astfel, la 16 mai 2000, pe o noua cerere a bancii, prin care se insista asupra acordarii unui credit de 300 miliarde lei, care ar fi rezolvat toate problemele de ordin financiar, la BNR cineva pune cu majuscule, rezolutia "VISE", si semneaza astfel sfarsitul BIR.

Dupa numai o luna, respectiv la 29 iunie 2000, BNR emite cererea de declansare a falimentului BIR, semnata de Mihai Bogza. Si, dupa cum avea sa remarce Comisia pentru cercetarea abuzurilor, din cadrul Camerei Deputatilor "pe cerere nu apare nici o stampila de inregistrare la Tribunalul Bucuresti".

Chiar a doua zi, adica la 30 iunie 2000, viceguvernatorul Bogza, coordonatorul supravegherii bancare si in acelasi timp si presedinte al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, era convins ca instanta va declansa falimentul BIR.

Astfel, dupa ce a refuzat cu obstinatie imprumutul de 300 miliarde lei solicitat de BIR (aceasta subliniind neincetat ca in acest mod s-ar evita plata de catre Fond a sumei de circa 1.900 miliarde de lei) Mihai Bogza a obtinut, prin semnatura sa, in cele doua calitati - imprumutator si imprumutat - pentru Fondul de garantare a depozitelor bancare, linia de credit de 1.

500 miliarde de lei, necesara platii deponentilor - persoane fizice, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 118/2000, de la BNR.

Potrivit Politiei, Nicolae Mihalache a fost cercetat intr-un dosar penal

Comandantul Sectiei 9 Politie, Toma Dumitru, ne-a declarat ca isi aduce aminte de un dosar in care a fost cercetat Nicolae Mihalache, alaturi de o persoana, pentru un prejudiciu in dauna Bancii Turco-Romane. Comandantul Sectiei 9 Politie, Toma Dumitru, ne-a precizat ca acest dosar a fost trimis, in decembrie 1999, procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

De ce Bogza nu a luat masuri pentru ca pagubitii BIR sa ia dobanzile?

Sotia viceguvernatorului BNR, Mihai Bogza, a lucrat la firma lui Arin Octav Stanescu, Reconversie si Valorificare Active (RVA), cea care s-a ocupat de lichidarea Bancii Internationale a Religiilor. In loc ca dobanzile la creditele BIR sa ajunga in buzunarele deponentilor, acestea intrau in contul firmei lui Arin Stanescu.

In aceste conditii, ne punem intrebarea de ce Mihai Bogza nu a luat masuri pentru ca de dobanzile respective sa beneficieze pagubitii BIR.

Mihai Bogza: «Actionar este sotia mea, si nu eu»

Viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, contesta acuzatiile din raportul FSD. "Eu nu sunt nici actionar, nici asociat la SC Invest Corp. Declaratia de avere se refera la mine si la familia mea. Actionar este sotia mea, si nu eu.

Intrucat declaratia de avere se refera la intreaga familie, iar declaratia de interese numai la mine personal, era normal ca nu puteam sa mentionez acest lucru in declaratia de interese. De altfel, ar fi absurd sa se spuna ca am dorit sa ascund ceva, cata vreme in declaratia de avere am specificat foarte clar lucrul acesta".

Valerian Stan il acuza pe Mihai Bogza de fals in declaratii

Viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, ar putea ajunge in atentia Parchetului pentru fals in completarea declaratiilor de interese Valerian Stan, reprezentant al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, a anuntat ca va sesiza institutiile statului, inclusiv Parchetul, in privinta neconcordantelor dintre declaratia de avere si cea de interese completate de Bogza.

Observatia lui Stan reiese dintr-un raport privind aplicarea Legii anticoruptie, dat publicitatii de FSD. Potrivit documentului, "in cazul viceguvernatorului BNR Mihai Bogza, s-a constatat ca acesta a facut declaratii neconforme cu realitatea, in sensul in care, in declaratia de interese, nu a mentionat faptul ca este actionar/asociat la SC Invest Corp SA.

Aceasta calitate este mentionata in declaratia de avere, cu precizarea ca "valoarea partilor sociale/actiunilor depaseste echivalentul a 5.000 de euro".

In raportul FSD se mentioneaza ca "nedeclararea acestui interes in actul prevazut de lege in acest stop este de nat! ura sa faca imposibila verificarea unor situatii de conflicte de interese in care s-a aflat, se afla, s-ar putea afla, o persoana ocupand o pozitie atat de importanta precum este viceguvernatorul BNR.