Credite avantajoase pentru agroturism, prin FIDA

de     Gardianul
Luni, 20 septembrie 2004, 0:00


Locuitorii zonelor montane care vor sa aiba o afacere pot folosi, pe langa fondurile SAPARD, creditele cu dobanda redusa oferite de Fondul International de Dezvoltare Agricola (FIDA). Avantajul accesarii acestui fond este contributia mica pe care investitorul trebuie sa o aduca, de numai 15% pentru agroturism sau proiecte mai mici de 10.000 dolari.
Imprumuturile sunt derulate prin BCR, iar dobanda este de 7,5%. In cazul sumelor de peste 10.000 de dolari, contributia investitorului trebuie sa fie de 30%. Astfel, cei care vor sa intre in circuitul agroturistic si nu dispun de foarte multi bani pot apela mai curand la fondurile FIDA decat la cele SAPARD, care deconteaza sume deja investite.
Creditele s-au acordat la inceput doar pentru 6 judete din zona Muntilor Apuseni, dar din 2004 pot folosi acesti bani alte noua judete: Bacau, Buzau, Covasna, Harghita, Neamt, Sibiu, Suceava, Valcea si Vrancea. Desi acordul de finantare s-a semnat in 1999, creditele au inceput sa fie acordate de-abia in 2001. Daca in primul an au fost doar 20 de solicitari de imprumut, in valoare de 329.
279 dolari, pana la 31 iulie 2004 au fost finantate 567 de proiecte cu 7,2 milioane de dolari.
FIDA a fost constituit in 1976 pentru combaterea saraciei din zonele rurale. A inceput sa functioneze efectiv doi ani mai tarziu, cand Fondul a acordat primul imprumut.


83 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi