Numirea Noului Consiliu de Administratie al Bancii Nationale este insotita din nou de un scandal, scrie Jurnalul National. In timp ce BBC noteaza ca Opozitia critica graba cu care se desfasoara procesul, Evenimentul Zilei remarca replierea reprezentantilor PNL in jurul vice-guvernatorului Mihai Bogza.

Jurnalul National: Colegi pentru Isarescu

Ca si in urma cu 6 ani, numirea noului Consiliu de Administratie al BNR nu este lipsita de scandal. Liberalii si democratii considera ca numirea noului Consiliu de Administratie al BNR ar trebui facuta de viitorul Parlament.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ieri ca schimbarea acum a CA nu este decat o “incercare a PSD de politizare a administratiei BNR“. El a mai spus ca legea votata in aceasta vara trebuia sa se aplice dupa ce actualul Consiliu isi va duce mandatul la capat.

Senatorul PNL Paul Pacuraru a sustinut acelasi punct de vedere, precizand ca “aplicarea Legii 312/2004 retroactiv este o ingerinta politica“. “Sunt de acord cu ce ati spus, domnule Pacuraru, jos labele de pe BNR“, a spus liderul senatorilor PSD Ion Solcanu, amintind ca si CDR a uzat de aceeasi procedura in 1998 la desemnarea actualului CA al BNR.

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Tudor Mohora (PSD), a declarat insa ca “la sedinta comuna a Birourilor Permamente, cand s-a discutat pe aceasta tema, nimeni nu a avut nici o obiectie, iar acum au inceput comentariile ca PSD incearca sa politizeze numirea noului CA al BNR.

Daca cineva are ceva de obiectat trebuie, conform procedurii parlamentare, sa depuna contestatii la conducerile celor doua Camere“.

El a aratat ca Legea 312/2004, cea care a scurtat mandatul CA al BNR de la 6 la 5 ani, se aplica din momentul publicarii sale in Monitorul Oficial si o anuleaza de drept pe cea veche.

Mohora a mai precizat ca, chiar daca s-ar fi respectat termenul din vechea lege, 18 decembrie, pentru schimbarea Consiliului de Administratie, imediat dupa alegeri, nu ar fi avut cine sa faca acest lucru, pentru ca “nu avem Parlament“, noul Legislativ fiind abia in procedura de formare.

(Dana Piciu)

BBC: Opozitia critica graba schimbarii

Opozitia a criticat graba cu care se desfasoara procesul schimbarii Consiliului de Administratie al BNR avand in vedere ca mandatul actualului Consiliu expira in luna decembrie si a pus aceasta graba pe seama dorintei PSD de a controla consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Luni a fost ultima zi in care puteau fi depuse candidaturi urmand ca audierile candidatilor sa se incheie pana joi cand senatorii si deputatii se vor intalni in plen intr-o sedinta comuna.

Senatorul liberal Paul Pacuraru spune ca daca PSD va continua "sa forteze nota", joi in cadrul sedintei comune a parlamentului Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei ar putea fi schimbat.

Senatorul Paul Pacuraru a solicitat astazi in Senat respectarea mandatului actualului Consiliu de Administratie al Bancii Nationale , care conform vechii legii de functionare a bancii expira la 16 decembrie.

Evenimentul Zilei: Pirueta liberala la BNR

Fortind nota, parlamentarii puterii deschid o cutie a Pandorei din care pot iesi grave incurcaturi. Daca ei au dreptate, in situatia in care n-au reglementat dispozitii exprese legate de prelungirea mandatului CA al BNR, el ar fi putut expira la 30 de zile dupa publicarea legii in Monitorul Oficial.

Legea 312 din 28 iunie 2004, privind statutul BNR, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 30 iunie 2004! Oricum am socoti cele 30 de zile, din 1 august pina la 15 septembrie, data la care parlamentarii puterii au anuntat ca mandatul CA al BNR ar fi expirat, a cam trecut o luna si jumatate, in care CA al BNR a luat mai multe decizii importante.

A redus de doua ori dobinda de interventie, o data pe 6 august, apoi pe 30 august. Ce ne facem cu aceste decizii? Parlamentarii spun ca vor fi consultati juristii pentru a limpezi aceste nelamuriri.

Ieri la ora cinci dupa-amiaza, puterea isi desemnase candidatii la CA al BNR, dosarele fusesera depuse la secretariatul comisiei de buget-finante, dar se aflau pe masa lui Ovidiu Musetescu, presedintele comisiei, care nu a putut fi contactat. “Sint mai multe zvonuri decit certitudini”, ne-a spus un membru al comisiei.

Cum se tem de masina de vot a puterii, care ar putea impune cu forta schimbarea CA al BNR, liberalii s-ar fi repliat si ar fi decis sa sustina doua candidaturi pentru CA al BNR, sustin surse parlamentare.

Prima ar fi a actualului viceguvernator Mihai Bogza, pe care l-au mai sprijinit si pentru actualul mandat, si a doua a lui Napoleon Pop, fost secretar de stat in subordinea lui Misu Negritoiu, pe vremea cabinetului Nicolae Vacaroiu.

Parlamentarii PD n-au facut, deocamdata nici o nominalizare, sustin liderii parlamentari ai partidului.

(Lidia Moise)