Ziua scrie ca presedintele Ion Iliescu si ministrul Mircea Geoana ar putea aborda zilele aceste prolematica Bastroe in cadrul Adunarii Generale a ONU. In schimb Romania Libera sustine ca autoritatile de la Bucuresti ar fi putut contracara realizarea canalului, daca ar fi pus in aplicare o serie de acorduri incheiate cu ucrainenii.

Ziua: La New York, consultari privind Bastroe

Presedintele Ion Iliescu va participa impreuna cu ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana la sesiunea Adunarii Generale a ONU de la New York care incepe azi, unde vor avea ocazia sa prezinte agresiunea Ucrainei la adresa Romaniei.

Ministrul de Externe va participa la dezbaterea publica organizata de presedintia spaniola a Consiliului de Securitate cu tema "dimensiunea civila a managementului conflictelor si construirea pacii".

Mircea Geoana urmeaza sa se intalneasca la New York cu A. Griscenko, omologul sau ucrainean. In cursul intrevederii cu ministrul de Externe ucrainean, organizata la solicitarea partii ucrainene, vor fi abordate teme legate de problematica bilaterala, cu accent deosebit pe chestiunea canalului Bastroe.

Ministrul de Externe Mircea Geoana va reitera pozitia ferma a Romaniei de a nu accepta politica faptului implinit in privinta proiectului ucrainean de relizare a canalului Bastroe.

Mircea Geoana va preciza din nou protestul vehement si dezacordul total al Romaniei in ceea ce priveste atitudinea Ucrainei de continuare a proiectului in pofida solicitarilor repetate si energice ale tarii noastre, ale Comisiei Europene, ale organizatiilor internationale ale unor state, precum si contradictia grava in care se afla acest proiect fata de reglementarile internationale in materie

de protectia mediului.

Ministrul Afacerilor Externe va reitera omologului ucrainean motivele pentru care Romania a decis sa inainteze Curtii de la Haga chestiunea delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive.

Seful diplomatiei romane isi va exprima dezaprobarea fata de deschiderea unei sucursale a unei banci ucrainene in Insula Serpilor, masura extrema prin care partea ucraineana incearca sa schimbe starea de fapt in contextul in care Curtea de la Haga va incepe procedurile pentru solutionarea cauzei platoului continental si a zonei economice exclusive.

Romania a protestat repetat si cu fermitate fata de tentativele Ucrainei de a schimba artificial caracteristicile naturale ale acestei stanci de mai putin de un kilometru patrat din Marea Neagra care, potrivit dreptului international, nu are dreptul la un platou continental si la o zona economica exclusiva.

(George Damian)

Romania Libera : Oportunitate ratata

Profesorul universitar Angheluta Vadineanu, specialist UNESCO pentru Romania, a declarat in sedinta consiliului stiintific al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, al carui membru este, ca Romania ar fi fost mai eficienta in disputa cu Ucraina privind realizarea canalului Bastroe daca ar fi integrat efectiv Rezervatia Biosferei Delta Dunarii intr-o rezervatie transfrontaliera impreuna cu

Rezervatia Biosferei Dunarea din Ucraina.

Vadineanu sustine ca ucrainenii, in urma cu mai bine de zece ani, erau foarte interesati de realizarea acestei rezervatii transfrontaliere la gurile Dunarii.

Au existat intalniri la Paris pe aceasta tema intre expertii din Romania si Ucraina, s-au semnat acorduri bilaterale, numai ca autoritatile din tara noastra nu au aplicat aceste acorduri, desi reprezentantii Ucrainei au insistat ca aceasta rezervatie transfrontaliera sa devina operationala.

Profesorul Vadineanu este de parere ca daca s-ar fi constituit un consiliu stiintific si un consiliu de administratie ale unei rezervatii a biosferei romano-ucrainene in Delta, cum s-a convenit, autoritatile din Ucraina ar fi fost nevoite sa obtina acordul scris al acestor consilii inainte de a promova investitia de la Bastroe.

In acest fel Romania ar fi intrat din vreme in posesia informatiilor tehnice privind acest proiect si ar fi putut sa-l combata in cunostinta de cauza.

Acum, este de parere Vadineanu, Ucraina, in privinta canalului Bastroe, practica principiul faptului implinit, iar Romaniei nu-i ramane altceva de facut decat sa cuantifice efectele ecologice pe care aceasta investitie le produce in Delta Dunarii.

(Neculai Amihulesei)