Jurnalul National publica azi un interviu cu Karl Overbeck, directorul general al trustului de presa GPR, din care face parte Romania libera. El spune ca nu va face din RL un cotidian bulevardier si ca urmareste o relansare a cotidianului. Romania Libera publica, in continuare, comentarii acide la adresa pozitiei adoptate de reprezentantii patronatului.

Jurnalul National: Domnule Overbeck de cand sunteti director general al trustului GPR din care face parte Romania libera?

Karl Overbeck: De circa 14 luni, din 2003.

In acest timp ati intervenit sau nu in politica editoriala a ziarului?

Niciodata.

Domnul Petre Mihai Bacanu sustine contrariul si spune ca au aparat semnale in acest sens inca din octombrie anul trecut si a dat mai multe exemple…

Intrebarea nu poate avea un raspuns simplu pentru ca e nevoie de cunostinte de fond.

Detaliati…

Am venit in Romania pentru a avea grija printre altele ca ziarul sa fie pus pe niste baze solide pe viitor. Aceasta din punct de vedere economic bineinteles, si pe aceasta ne-am si concentrat. Dat fiindca nu am avut timp sa ma ocup de invatarea limbii romane, nu sunt nici astazi in stare, din pacate, sa citesc ziarul pana la capat.

Am inteles ca sarcina mea este sa ofer jurnalistilor conditiile-cadru pentru ca acestia sa produca un ziar de calitate, independent, care sa faca fata concurentei. Eu nu am venit in Romania pentru a schimba linia ziarului sau pentru a face un ziar dupa standardele nemtesti, ci pentru a avea zilnic pe piata un ziar care sa tina piept concurentei.

Si in acest sens impreuna cu redactia, si nu impotriva ei, am analizat situatia. A existat un studiu pe focus-grupuri, respectiv l-am gasit si l-am actualizat. In acelasi timp, a trebuit sa recunoastem pe baza cifrelor SNA ca Romania libera din octombrie 2002 pana in iulie 2004 a pierdut 32% din audienta. Stiti ca audienta este un criteriu pentru succesul de pe piata.

Impreuna am ajuns la concluzia ca ziarul trebuie lansat asemanator modului in care a fost relansat Jurnalul National, un concurent serios. In aceasta relansare ne aflam in momentul de fata, si de aceea a fost atat de surprinzator pentru mine caci discutii cu redactia au fost transformate in problemele de libertate de presa.

Inainte sa plec in concediu la inceputul lunii septembrie, am discutat pasii urmatori cu domnul Bacanu.

Si domnul Bacanu a fost de acord?

A fost de acord. Pentru ca i-am explicat ca stau la dispozitie consilierii de la concernul-mama si ca urmau sa vina in Romania. Relansarea nu este incheiata, se va discuta despre structura ziarului.

In redactie, planul dvs. a fost bine primit avand in vedere protestul ziaristilor?

Acest studiu fusese initiat de redactie inainte de venirea mea. Exista o hartie a domnului Ficeac de la inceputul lui septembrie 1999, in care dansul facea o analiza dand de asemenea propuneri de solutionare. I-am spus ca sunt de aceeasi parere cu ceea ce scrie in acest document si ca ar trebui sa ne ocupam cat mai repede de punerea in practica a solutiilor propuse.

De aceea, 13 septembrie nu ar fi trebuit sa fie ziua cea mai neagra a ziarului, ci 2 septembrie. Dupa cinci ani nu s-a intamplat nimic.

A avut vreo legatura protestul colegilor dvs. cu ceea ce se intamplase anterior la Evenimentul zilei, care face parte tot dintr-un trust de presa strain? Cum comentati aparitia acestor conflicte interne?

Chestiunile interne de la Evenimentul zilei nu-mi sunt cunoscute. Nu pot exclude ca domnul Bacanu s-a agatat de aceasta evolutie a lucrurilor.

Domnul Bacanu spune ca in momentul in care a aparut forfota de la Evenimentul zilei s-a accentuat si cea de la Romania libera…

Cazurile nu pot fi comparabile intre ele. Pot sa va asigur ca nu am influentat niciodata redactia. Libertatea presei este pentru noi un bun de mare pret si de neatins. L-am rugat chiar noi pe insarcinatul OSCE, domnul Haraszti, sa analizeze acest caz, iar dansul a calificat totul drept o chestiune interna, ceea ce v-am spus si eu de la inceput.

Care ar fi solutia pentru a iesi din acest conflict? Acceptati propunerea domnului Bacanu de a va lua angajamentul in fata redactiei, in prezenta unui notar, ca dvs. sa va ocupati de partea economica, iar dansul de cea editoriala?

E o intrebare care trebuie sa-si gaseasca raspuns la nivelul actionarilor. Personal sunt administrator aici si sunt responsabil pentru insanatosirea si intarirea economica a societatii de presa.

Aceasta insanatosire presupune si schimbarea colectivului redactional? Domnul Bacanu spunea ca i-ati amenintat in acest sens.

Este o afirmatie falsa. Eu am spus intotdeauna ca nu vreau o revolutie, ca vreau un proces de imbunatatire permanent si am invitat orice colaborator sa participe la acest proces. De aceea, orice afirmatie care spune ca eu voi da pe cineva afara nu e reala.

Dar i-ati amenintat?

Nu.

Atunci ce interes ar avea sa sustina acest lucru?

Intrebarea asta mi-o pun si eu. Pentru noi, dupa cum am spus, libertatea presei este un bun de mare pret. Am fost unul din primele concerne de presa care au semnat acel contract OSCE si care intervine intotdeauna pentru pastrarea libertatii de exprimare in presa.

E adevarat ca suntem un concern cu o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro, cu 28 de cotidiane in Europa si stiti ca si in democratii un guvern poate fi schimbat foarte repede. Si acest lucru e si corect asa. De aceea, nu intelegem sa facem politica in ziarele noastre. Noi observam critic activitatea Guvernului pentru a oferi cititorilor o baza de decizie.

Suntem datori cititorilor si principiilor democratice. In acest sens, Romania libera a avut deja experiente negative prin legarea de politica.

Intentionati sa eliminati sau sa dati o ponderea mai mica politicii?

Suntem la inceputul unui proces de discutie in special pentru a stabili structura finala a ziarului. Decizii nu au fost luate. Suntem intr-un proces de stabilire a celei mai bune solutii. Va pot promite ca din Romania libera nu va iesi un ziar bulevardier. Acesta este cel mai rau lucru care se poate face.

Libertatea de expresie de care vorbeati presupune si criticarea puterii. Relansarea ziarului va mentine acest drept?

Eu am spus ca am venit acum 14 luni cu afirmatia clara ca linia ziarului nu va fi schimbata si continuu sa afirm acest lucru. Nu avem de gand sa eliminam bogatiile pe care le aduce Romania libera in spectrul libertatii de exprimare.

In acest scandal s-a invocat prietenia dintre domnii Adrian Nastase, Mircea Geoana si Bodo Hombach, directorul WAZ. Exista o astfel de prietenie, mai ales ca s-a vorbit despre presiuni politice?

Acest lucru nu pot decat sa-l neg. Domnul Hombach a renuntat la toate ambitiile sale politice o data cu intrarea sa in conducerea concernului. El stie ce fel de responsabilitati are un astfel de concern media mai ales in strainatate. Ne-ar fi fatal daca am incerca sa facem politica prin produsele noastre.

Repet, concernul si eu avem aceeasi parere ca suntem a patra putere in stat, dar nu pentru a face politica. A fi critici la adresa puterii, a arata nereguli, aceasta este misiunea noastra. Pe de alta parte, venim sa largim si spectrul ofertei noastre.

Dar exista o prietenie intre cei trei dupa cunostinta dvs.?

Nu stiu, pentru ca nu cunosc prietenii domnului Hombach atat de bine. Dar stiti ca a fost insarcinat cu problemele balcanice si nu pot sa neg contactele. Pot sa va asigur ca domnul Hombach nu a facut vreodata presiuni asupra mea sau sa ma fi amenintat pentru ca eu sa influentez redactia.

E adevarat ca ati cerut ziaristilor sa o lase mai moale cu atacarea PSD?

Nu.

Nu a existat niciodata o astfel de indicatie?

Nu.

Domnul Bacanu a amenintat ca va face investigatii pana la cancelarul german Gerhard Schröder. Aveti ceva de ascuns?

Sincer sa fiu nu-l inteleg, pentru ca nu inteleg motivatia domnului Bacanu, nu stiu ce-l mana. Ii stimez munca de-o viata, cu atat mai putin pot sa inteleg de ce el manevreaza intr-o situatie care pune in pericol interesele asociatilor. Nu stiu ce are Gerhard Schröder cu relansarea ziarului.

Ati incercat sa aflati de la domnul Bacanu?

Da. Eu nu doresc sa ies public cu asta, pentru ca sunt discutii interne si doresc sa le consider mai departe interne.

Cand va avea loc relansarea ziarului, inainte sau dupa alegeri?

Acest lucru nu are nimic a face cu alegerile, pentru ca un editor de ziar nu poate sa-si orienteze necesitatile dupa alegeri. Si neavand ambitii politice, trebuie privit independent de alegeri.

(Gabriela Antoniu)

Romania Libera: "Aspir la pozitia de redactor-sef la Rl"

Protestul public declansat de "R.l." impotriva imixtiunilor politice ale PSD prin reprezentantul patronatului german in politica editoriala, sustinut de o mare parte a mass-media romanesti, a starnit supararea conducerii centrale a partidului de guvernamant.

Obisnuiti sa domine total nedemocratic mijloacele de comunicare din tara, liderii PSD nu accepta prezentarea publica a politicii lor coercitive asupra presei.

De cateva zile, redactiile din Bucuresti sunt "informate" (a se citi "intoxicate") de diversi lideri sau comunicatori ai PSD cu zvonuri privind criza din "R.l.". Conform acestora, asa cum ne-au fost relatate de colegii nostri, "R.l." ar fi declansat un razboi artificial cu patronatul german si cu PSD din motive... publicitare.

Potrivit zvonerilor PSD, directorul ziarului, Petre Mihai Bacanu, ar avea de reglat o problema personala cu patronatul, care ar fi "interesat doar de dezvoltarea unei afaceri onorabile, de succes in Romania", iar colectivul redactional este departe de a fi supus presiunilor politice ale partidului de guvernamant.

Interesant, zvonurile pesediste confirma exact punctul de vedere oficial al Cabinetului Nastase, care saptamana trecuta si-a afisat public pozitia in acest scandal: sustinerea patronatului german.

Prin aceasta atitudine, guvernul s-a implicat in conflictul din "R.l." pe fata, confirmand implicit acuzatiile ziarului nostru.

In anul 2001, Viorel Hrebenciuc, celebrul lider PSD, ameninta public ziaristii de la "R.l.": "Daca ne suparam, maine inchidem ziarul vostru!".

Pe 1 mai 2004, premierul, liderul si candidatul la prezidentiale al PSD, Adrian Nastase, le declara jurnalistilor de la "R.l." de fata cu jumatate din cabinetul sau si in prezenta unui numar mare de redactori: "Aspir la pozitia de redactor-sef la ÇR.l.È". Intrebarea fireasca a jurnalistilor: "Si cu noi ce veti face?".

"Va dau afara, fireste!", a replicat premierul Adrian Nastase, cel care vorbeste in deplasarile sale externe despre respectarea democratiei in Romania.

Sambata, 18 septembrie, la Congresul Junilor PSD, ministrul de Externe Mircea Geoana, cel despre care"R.l." a facut public faptul ca il suna pe managerul general al trustului WAZ, Bodo Hombach, pentru a-i cere sa stopeze diferite articole si anchete ale ziarului, a avut o apreciere socanta la adresa directorului ziarului.

"Bacanu a spus ca se afla in biroul lui Bodo Hombach cand as fi sunat eu pentru a-si da importanta si pentru a arata ca el sta mai mult prin birourile patronilor vostri germani".

Remarca, grosolana si total neconforma cu imaginea pe care PSD a incercat sa i-o creeze "viitorului" sau premier, aceea de om educat si cu tinuta morala, caracterizeaza pe fond mentalitatea reala a unui lider PSD: "Cine nu e cu noi e impotriva noastra".

(M. Andrei)