Piata serviciilor de protectie si paza din Romania este saturata din punct de vedere al ofertei, ne-a declarat presedintele Patronatului Societatilor de Securitate, Ion Popescu. Potrivit acestuia, in prezent, exista 1000 de firme care au ca obiect de activitate serviciile de protectie si paza, insa numai 600 isi desfasoara efectiv activitatea.

Pentru a se mentine in viata, multe dintre societati practica preturi la limita costurilor. Popescu a spus ca firmele mici percep tarife intre 50 si 80 de eurocenti pe ora, desi beneficiul nu se poate obtine sub 80 de eurocenti. Profitul care sa dea un oarece confort firmei intra in calcul de la un tarif incepand cu 0,95 eurocenti.

In spatele preturilor de dumping, sta munca la negru, coroborata cu teama angajatilor de a depune reclamatii la Inspectoratul de Munca, sustragerea de la plata datoriilor fata de stat, incheierea de contracte fictive. In schimb, firmele mari practica tarife de dumping, prin compensare cu alte tarife mai mari de 1,2 euro.

O mare problema a firmelor de paza si protectie o reprezinta legislatia in domeniu. Popescu a spus ca, pentru licentierea unei societati, toata conducerea trebuie avizata de SRI si Politie, inclusiv rudele de gradul I, in sensul ca respectivele persoane declara pe propria raspundere ca nu au facut parte din serviciile secrete straine sau nu au colaborat cu acestea.

Or, Legea societatilor comerciale stipuleaza ca orice persoana are dreptul sa detina o firma. Avizele negative nu se motiveaza, fapt ce ii nemultumeste pe membrii patronatului. De asemenea, persoanele din conducerea societatilor de paza si protectie au obligatia, conform legii, sa urmeze cursuri de calificare.

Insa, spune Popescu, nu exista nicaieri astfel de cursuri pentru personalul de conducere.

Conform Institutului National de Statistica, anul trecut, cifra de afaceri a firmelor de protectie si paza a fost de 5000 de miliarde de lei. Datele oficiale nu trebuie luate ca atare, avand in vedere ca nu exista certitudinea, considera presedintele patronatului de ramura, ca toate societatile raporteaza veniturile, desi sunt obligate prin lege.

Salariul mediu este de 3,2 milioane de lei, insa poate ajunge pana la 7 milioane, in functie de cresterea gradului de risc.

O firma care se respecta are in medie 200-250 de salariati, dar sunt destule care nu au decat 30-35. In total, aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in acest domeniu.