Toate formatiunile parlamentare au incalcat, la alegerile locale, Legea finantarii partidelor politice, sustin reprezentatii Curtii de Conturi, iar Asociatia Pro Democratia este de parere ca exista incalcari grave ale legii care nu au fost sanctionate de autoritati. Evenimentul Zilei crede ca sumele mici rezultate la calculul oficial sunt cauzate de "discount-urile"prezentate de partide, in timp ce Realitatea Romaneasca acuza PSD ca "a bagat mana adanc la ciorap".

Evenimentul Zilei: Marea gaselnita

Partidele au declarat sume de bani mult mai mici decit au cheltuit in realitate in campania electorala pentru alegerile locale, a constatat Asociatia Pro Democratia (APD) dupa ce a comparat rapoartele financiare declarate de partide la Curtea de Conturi cu propria monitorizare.

Pro Democratia a evaluat, in perioada campaniei electorale, cit au platit partidele pentru publicitatea stradala. “Partidele au declarat sume sub plafonul legal, lucru infirmat de calculele noastre, din care rezultau sume mult mai mari, care depaseau pragul de cheltuieli admise”, a precizat presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu.

Cea mai mare discrepanta intre sumele declarate si cele calculate de Asociatie este la Marian Vanghelie. El a cheltuit, conform APD, peste 200.000 de dolari, iar la Curtea de Conturi a declarat 47.404, adica sub plafonul legal de 50.000.

Mai mult, APD a facut o monitorizare doar pe presa scrisa si pe publicitatea stradala, pe cind la Curtea de Conturi au fost depuse rapoarte de cheltuieli care trebuiau sa cuprinda toate tipurile de cheltuieli, inclusiv afise, concerte, cheltuieli cu staff-ul de campanie, transport etc.

Singura explicatie pe care Curtea de Conturi si partidele au oferit-o pentru aceasta diferenta intre cheltuielile monitorizate si cele declarate este ca atunci cind s-au incheiat contracte cu furnizorii de servicii s-au negociat “discount-uri” (reduceri) care nu aveau cum sa fie cunoscute de APD, a mentionat Cristian Pirvulescu.

In aceasta situatie, a sustinut presedintele APD,” legea prezinta o mare problema prin faptul ca nu face nici un fel de referire la acestea, permitind astfel celor care depasesc de cite 6-7 ori limitele de cheltuieli permise sa invoce discount-uri”.

“Partidele pot spune oricind ca au obtinut reduceri care ar putea ajunge si la 99,9% pentru a demonstra ca, de fapt, nu au depasit limitele legale”, a afirmat Pirvulescu. El a mentionat ca mai grav este faptul ca legislatia nu permite o verificare financiara a Curtii de Conturi pentru a controla veridicitatea declaratiilor.

Un alt fapt remarcat de APD este ca in Monitorul Oficial nu au aparut publicate mandatele financiare ale partidelor, Asociatia fiind pusa in situatia de a solicita telefonic de la Curtea de Conturi informatii despre sumele declarate de formatiunile politice.

“In interpretarea noastra, Legea 43 ar cere Curtii de Conturi sa publice. Aceasta crede insa ca de fapt este responsabilitatea partidelor politice. Realitatea e insa ca rapoartele nu se publica. Pentru ca, la jumatatea lunii august, majoritatea partidelor politice din Romania nu-si publicasera rapoartele privind cheltuielile de campanie.

Or, este un element esential al asigurarii transparentei campaniei electorale si finantarii politice”, a adaugat Cristian Pirvulescu.

(Alina Mihai)

Realitatea Romaneasca: PSD a bagat adanc mana la ciorap

Rezultatele monitorizarii au aratat ca PSD a cheltuit mai mult decat toate celelalte partide la un loc pentru publicitate in presa scrisa. Studiul mai releva ca bucurestenii au avut parte de un proces electoral corect, poate cel mai transparent de pana acum.

Asociatia Pro Democratia (APD) nu a luat insa in calcul decat cheltuielile de publicitate in presa scrisa, care ar reprezenta aproximativ 50% din cheltuielile totale de campanie. Dupa calculele APD, partidul de guvernamant a cheltuit cel mai mult, depasind suma cheltuita de toate celelalte partide la un loc.

Astfel, evaluarea APS arata ca partidul de la putere a alocat publicitatii in presa scrisa peste trei milioane de dolari, adica dublu fata de cat au cheltuit impreuna PNL, PD si Alianta PNL-PD.

Raportul Pro Democratia mai arata ca unii candidati au depasit plafoanele admise de lege pentru cheltuielile electorale inca din primul tur de scrutin, iar in al doilea tur, in loc sa-si diminueze cheltuielile, le-au sporit semnificativ.

Potrivit presedintelui APD, Cristian Parvulescu, Curtea de Conturi nu a efectuat nici un control si exista posibilitatea ca verificarea cheltuielilor facute de partide in campania pentru alegerile locale sa fie facuta abia anul viitor. Pana in prezent, singurul partid care si-a publicat raportul financiar in "Monitorul Oficial" a fost PRM.

(Bogdan Cristescu)