Fostii proprietari de paduri care, din diverse motive, nu isi pot primi averile in natura vor primi de la stat sume cu mult sub pretul pietei.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de stabilire a contravalorii terenurilor arabile si a celor forestiere, pentru un hectar de padure, statul va acorda in medie 23 de milioane de lei, adica in jur de 560 de euro.

Aceasta in conditiile in care pretul de piata este de cateva ori mai mare. Mai precis, in functie de calitatea fondului forestier, proprietarii de paduri de stejar sau gorun vor primi despagubiri intre 30 de milioane de lei (aproximativ 730 de euro) si 72 milioane de lei (putin peste 1750 de euro) pentru un hectar de padure.

Preturile sunt stabilite pentru padurile batrane de peste 100 de ani. In schimb, valoarea de circulatie a unui hectar de padure de gorun sau stejar de aceeasi vechime este de 36.000-100.000 de euro, conform unei expertize a Camerei Notarilor Publici Bucuresti.

Pentru un hectar de padure de plopi cu varsta de peste 25 de ani, fostii proprietari vor primi cel mult 26,8 milioane de lei, adica 650 de euro pe hectar, in timp ce o astfel de padure este cotata pe piata la 7000 de euro.

Totodata, un hectar de padure tanara de plopi valoreaza, conform proiectului de lege, aproximativ 14 milioane de lei, adica in jur de 340 de euro, comparativ cu 1500 de euro, cat este pretul de piata.

Pentru un hectar de padure din salcam, statul roman va acorda maxim 30,1 milioane de lei, adica in jur de 730 de euro, in vreme ce pretul de piata ajunge chiar si la 39.000 de euro.

Suprafata totala a terenurilor forestiere care nu se pot retroceda in natura se ridica la 11,2 mii de hectare. De asemenea, conform proiectului de act normativ, valoarea despagubirilor se ridica la 260,1 miliarde de lei. Aceasta suprafata de teren forestier face parte din categoria celor care nu au putut fi retrocedate sau pentru care fostii proprietari au solicitat sa primeasca despagubiri.

La evaluarea padurilor, s-a tinut cont, printre altele, de pretul mediul al unui metru cub de masa lemnoasa, de rata medie a profitului corespunzatoare terenului pe care este amplasata padurea, de specia si clasa de productie a terenului forestier si de rata anuala medie pe piata bancara.

In ceea ce priveste terenurile arabile, suprafata de teren care nu s-a putut retroceda si pentru care statul roman va trebui sa acorde despagubiri se ridica la 387,5 mii de hectare. Contravaloarea despagubirilor pentru aceasta suprafata de teren se ridica la peste 6,4 mii de miliarde de lei.

Evaluarea terenurilor agricole neretrocedate s-a facut pe baza categoriei de folosinta a terenului la data preluarii, de calitatea acestuia si in functie de pretul mediul al graului, conform cotatiei de la Bursa de la Chicago din septembrie 2003, anul in care, din cauza secetei, piata graului a fost cea mai distorsionata.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca s-a ales ca punct de referinta 2003 intrucat era nevoie de un pret stabil. „2003 este punctul de referinta, momentul cand s-a stabilizat piata“, ne-a declarat ministrul. Ministerul Agriculturii se numara printre initiatorii acestui proiect de act normativ.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea medie stabilita pentru un hectar de teren agricol se ridica la 15,6 milioane de lei. De aceasta suma se tine cont in momentul in care se calculeaza cuantumul despagubirilor in cazul in care nu se cunosc amplasamentele detinute de persoanele indreptatite, deci, nu se poate stabili calitatea terenului.