Jumatate dintre cele 467 de cantine si internate verificate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, in cadrul unei actiuni de control national, desfasurata in perioada 26 august-12 septembrie, prezentau abateri de la normele de igiena impuse.

Spatiile de cazare necorespunzatoare, cu tencuiala cazuta si cu infiltratii, geamuri sparte, mucegai, lipsa parchetului si a mobilierului, dar si lenjeria murdara sau uzata au fost intalnite in multe unitati din Dambovita, Galati, Neamt, Galati, Vrancea si Brasov.

De asemenea, instalatiile electrice si sanitare prost izolate, dusurile nefunctionale si alte aparate defecte au fost descoperite de inspectori in Dambovita, Dolj, Hunedoara, Prahova si in alte judete.

In aceste locuri, grupurile sanitare prezentau infiltratii in plafon, conducte ruginite, baterii incomplete si faianta cazuta, nu exista apa calda, iar, unde exista, nu functionau dusurile, care oricum aveau peretii deteriorati si cu tencuiala cazuta pe mari suprafete. In ceea ce priveste conditiile de preparare si servire a hranei pentru elevii interni, situatia este la fel de grava.

Inspectorii au constatat ca, in afara de lipsa apei calde, in unele locuri, de exemplu in judetul Vaslui, nici apa rece nu era de gasit. In schimb, se putea gasi vesela foarte ciobita, mobilier de bucatarie foarte deteriorat, vase cu emailul exfoliat, murdarie, muste si gandaci.

Nici instalatiile frigorifice destinate depozitarii alimentelor nu au fost de gasit in Dolj, Bacau, Dambovita, Hunedoara si Prahova. In Mehedinti, au fost descoperite alimente expirate, iar inspectorii au confiscat in total 183 de kilograme de asemenea produse.

Functionarii de control au mai constatat, in judetele Alba, Galati si Iasi, faptul ca operatiunile de dezinsectie si deratizare nu fusesera efectuate.

Toate aceste nereguli au dus la aplicarea unor amenzi contraventionale din partea personalului ANPC, care s-au ridicat la 42 de milioane lei.

Din pacate, concluzia ce se poate desprinde din rezultatele acestor controale este ca, la majoritatea scolilor, lucrarile de pregatire in vederea inceperii noului an scolar erau in plina desfasurare si ca o parte dintre unitatile de invatamant erau departe de a fi obtinut autorizatia sanitara de functionare.