Apropierea iernii si facturile mari la intretinere dau fiori reci pensionarilor si nevoiasilor, mai ales in urma scumpirii din august a gigacaloriei, care inseamna facturarea cu pret majorat a caldurii. Un calcul estimativ al costurilor medii pentru caldura si apa calda arata ca, in ianuarie, o familie cu trei membri, care locuieste in doua camere, va plati peste 1.600.000 lei.

Daca la aceasta adaugam si cheltuielile comune (lift, administratie, interfon, reparatii), fondul de rulment si cele pentru apa rece, intretinerea sare de 2.000.000 lei.

Autoritatile locale ne asigura, insa, ca preturile nu vor fi cu mult mai mari decat iarna trecuta. "Bucurestiul va fi contorizat aproape in totalitate, si la acest capitol nu vor mai aparea probleme care sa umfle facturile. In ceea ce priveste scumpirea gazelor, ea nu va atrage, cel putin pentru aceasta iarna, scumpiri ale gigacaloriei", a declarat Virgil Ramba, directorul RADET.

Daca, in Capitala, situatia este sub control, nu acelasi lucru se intampla si in tara, unde pretul gigacaloriei ajunge la preturi gigant, de peste un milion de lei. Asa este cazul oraselor Timisoara, Ploiesti, Constanta, Cluj, Craiova, Turnu Magurele. Mihai Mereuta, presedintele Fundatiei Actiunea Civica, a declarat: "Adevarata problema a intretinerii se va inregistra dupa 1 ianuarie 2005.

Atunci se reduc cu 35% subventiile date de catre stat furnizorilor, ceea ce va duce la o crestere corespunzatoare a tarifelor la intretinere si la diferente enorme intre orase".

"Autoritatile locale ne asigura ca preturile nu vor fi cu mult mai mari decat iarna trecuta."

Centralele pe rumegus, o solutie ecologica

Totusi, in perioada rece, cinci zone ale tarii, de altfel, punctele si cele mai friguroase, vor beneficia de apa calda si incalzire la preturi scazute. Datorita inaugurarii unor centrale termice pe rumegus, pretul gigacaloriei este estimat intre 350.000, si 400.000 lei, la jumatate din pretul de referinta stabilit de Guvern.

Localitatile care beneficiaza de aceste centrale sunt Vatra Dornei, Gheorgheni, Intorsura Buzaului, Huedin, iar in urmatoarea perioada, pana la sosirea iernii, urmeaza sa fie data in folosinta cea de-a cincea centrala, la Vlahita. Centralele termice cu rumegus folosesc surse regenerabile si sunt foarte apreciate in Uniunea Europeana.

Astfel, se stopeaza poluarea zonelor si deseurile rezultate de la fabricile de prelucrare a lemnului nu mai sunt depozitate in gramezi la marginea oraselor.

Fondurile pentru aceste centrale, care s-au ridicat la cateva milioane de euro pentru fiecare in parte, au fost obtinute prin programul european Phare, de la Departamentul de Mediu din Danemarca, cu sprijinul Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei si a autoritatilor locale.

Din pacate, aceasta solutie nu poate fi extinsa in toata tara, una dintre conditiile de infiintare fiind aceea de a se afla langa exploatari forestiere.

Apa calda trebuie sa aiba minimum 45 de grade la robinet

Consumatorii vor incheia contracte ferme cu furnizorii de apa calda si caldura, iar urmarea va fi ca, la o scadere cu numai doua grade a "agentului termic", regia va fi penalizata.

In aceasta iarna, va intra in vigoare un pachet de acte normative, elaborat de catre ANRSC, prin care s-au aprobat: metodologia de repartizare si facturare a consumurilor individuale ale energiei termice, contractul- cadru de furnizare a energiei termice pentru utilizatorii de tip urban si conventia-cadru de facturare individuala a consumurilor de energie termica.

Sistemul de plata individual presupune teoretic o reducere de 30 la suta a costurilor pentru consumul de agent termic.

"Relatia proprietar–furnizor va fi una directa, reglementata strict. Asa, sunt protejati consumatorii, iar furnizorii sanctionati daca nu respecta termenii contractului", a declarat Ioan Radu, presedintele ANRSC.

Astfel, furnizorii de energie termica au obligatia de a incheia contracte aditionale celor existente, in termen de 90 de zile, pentru a include noile clauze. Ei pot fi penalizati de catre utilizatori daca nu livreaza temperatura prevazuta in diagrama de reglaj sau daca instalatiile interioare se deterioreaza din cauza presiunii prea mari peste norma admisa.

In ceea ce priveste apa calda, ea trebuie sa fie livrata la o temperatura minima de 45 de grade. Din pacate, contractele individuale sunt aplicabile doar la blocurile contorizate, adica numai pentru jumatate din imobilele din tara.