Preturile petrolului au urcat ieri la 46 dolari pe baril, influentate de ingrijorarile legate de uraganele din Statele Unite, care ar putea afecta productia de titei, si de anuntul Iukos privind suspendarea livrarilor catre China, informeaza Reuters. Iukos va opri exporturile pe calea ferata catre China, intrucat problemele financiare ii afecteaza capacitatea de productie.

Grupul rus a aratat, in repetate randuri, ca ar putea fi fortat sa-si intrerupa activitatea dupa ce i-au fost blocate conturile de catre autoritati, in speranta recuperarii taxelor restante in valoare de peste 7 miliarde de dolari. Livrarile catre China totalizeaza 400.00 de tone de titei pe luna, sau 100.000 de barili pe zi.

Pe de alta parte, companiille petroliere au efectuat lucrari de reparatii pentru a putea reincepe productia in zona Golfului Mexic. Shell a anuntat ieri ca uraganul Ivan nu i-a produs pagube importante si ca va ajunge la nivelul obisnuit de productie in cursul acestei saptamani.

Totusi, traderii se tem ca un al doilea uragan, Jeanne, ar putea determina oprirea livrarilor catre Statele Unite, unde rezervele au atins un nivel minim in ultimele sase luni.