Banca Transilvania si Alpha Bank au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, modificarea dobanzilor practicate.

In cazul Alpha Bank este vorba in principal de o reducere, cu circa 1 la suta, a dobanzilor la creditele in lei, in timp ce Banca Transilvania s-a concentrat pe reducerea, in medie, cu 0,5 la suta a dobanzii la depozitele in lei, concomitent cu cresterea cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii la depozitele in valuta.

Cei care se vor imprumuta in lei de la Alpha Bank vor plati 23 la suta pentru descoperitul de cont, fata de nivelul anterior de 24 la suta. Dobanda la cardurile de credit a fost si ea redusa la 28 la suta. Si dobanda practicata la creditele pentru firme a fost redusa cu 1 la suta, noul nivel fiind de 21 la suta.

Modificarile operate de Alpha Bank sunt relativ modeste fata de reducerile operate de bancile mari din sistem in cursul acestei luni.

La BCR, BRD si Raiffeisen, dobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice au scazut cu 2-3 la suta. Insa conducerea Alpha Bank sustine ca vor urma si alte reduceri ale dobanzilor. "Spre finalul acestui an, tendinta de reducere a dobanzilor la creditele in lei va continua", a declarat vicepresedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Spre deosebire de Alpha Bank, Banca Transilvania s-a concentrat numai pe reducerea dobanzilor la depozite. Pentru economiile in lei, clientii bancii vor primi in medie cu 0,5 la suta mai putin, noile dobanzi variind intre 15 si 17,5 la suta. La depozitele in valuta, dobanzile au crescut, in medie, cu 0,25 la suta, noile niveluri situandu-se intre 2 si 4,25 la suta.

In ultima saptamana, mai multe banci romanesti au procedat la reducerea dobanzilor, atat la creditele, cat si la depozitele in lei.

Deciziile de modificare a dobanzilor au fost luate in contextul in care Banca Centrala a redus de patru ori, in ultimele trei luni, dobanda de interventie, de la 21,25 la suta la 18,75 la suta.