Presedintele rus Vladimir Putin se gindeste sa isi prelungeasca mandatul, care ii expira oficial in 2008, scrie “The Sunday Times”.

Surse de la Moscova afirma ca Putin ar putea prelungi durata mandatului de la patru la sapte ani sau ar putea schimba legea pentru a candida si pentru al treilea mandat, devenind astfel cel mai longeviv presedinte rus, dupa Leonid Brejnev, care a condus Uniunea Sovietica din 1964 pina in 1982.

Desi astfel de speculatii au mai circulat prin presa, cotidianul britanic afirma ca noile planuri ale presedintelui Putin au fost facute la sfirsitul saptaminii trecute. “Inainte de tragedia de la Beslan, Putin avea rezerve cind venea vorba sa ramina in functie, dar acum vede ca Rusia se afla practic intr-un razboi si nu vrea sa isi abandoneze tara.

Se pune doar problema procedeului prin care va ramine la putere”, a afirmat o sursa de la Kremlin.

O manevra similara pentru a ramine la putere incearca presedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukasenko, care a initiat un referendum vizind modificarea Constitutiei, astfel incit sa poata candida pentru un al treilea mandat.

Presedintele Putin a fost tinta unui val de critici dupa masurile anuntate saptamina trecuta, ce anuleaza citeva reforme democratice introduse de fostul presedinte Boris Eltin. Spre exemplu, cei 89 de guvernatori regionali vor fi desemnati de presedinte, nu vor mai fi alesi, iar locurile din Duma, camera inferioara a parlamentului rus, vor fi alocate pe baza listelor partidelor.

“Tarul” denunta “fortele straine”

In replica, presedintele Putin declara ca aceste masuri vor spori unitatea tarii si vor preveni pe viitor situatii de criza, precum cea de la Beslan, in care au murit peste 330 de persoane, jumatate dintre ele fiind copii.

Opozitia afirma insa ca listele pentru Duma ar putea fi manipulate de Kremlin. Corului de critici i s-a alaturat chiar si presedintele american George Bush, care a declarat ca se teme “ca nu cumva aceste masuri sa aduca prejudicii democratiei”.

Totodata, comisarul pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Chris Patten, a avertizat ca tragedia de la Beslan ar putea conduce la ideea ca “unicul raspuns la terorism este cresterea puterii Kremlinului”.

Aceste remarci l-au suparat pe Vladimir Putin, care a avertizat Statele Unite sa nu intervina in treburile interne ale Rusiei si a declarat ca “forte straine vor sa slabeasca tara”. “Unii ar dori sa taie o bucata din noi, iar altii ii ajuta”, a declarat presedintele rus, care a lucrat timp de 16 ani in KGB, intr-un discurs televizat adresat natiunii.