Romania urmeaza sa mai incheie, saptamana aceasta, cateva capitole de negociere din cele cinci ramase.

La Conferinta de preaderare care are loc joi la Bruxelles, echipa de negociatori condusa de ministrul delegat Vasile Puscas spera sa incheie, provizoriu, discutiile la capitole considerate mai usoare si unde stadiul de pregatire este avansat, urmand ca doua-trei capitole-"cheie" sa fie dezbatute ultimele.

Libera circulatie a serviciilor si Politici regionale sunt cele doua capitole la care delegatia romana spera sa finalizeze provizoriu negocierile.

Daca in tabara Ministerului Integrarii Europene declaratiile sunt, ca de obicei, prudente inainte de orice conferinta de preaderare, ministrul de Externe, Mircea Geoana, nu s-a ferit sa prezinte ca pe-o certitudine incheierea celor doua capitole, estimand ca in octombrie Romania ar putea scapa si de un alt dosar dificil, cel al Mediului.

"Cele doua capitole mai sensibile, Concurenta si Justitie si Afaceri Interne, ar urma sa fie incheiate, cel mai tarziu, la inceput de noiembrie", a mai spus seful diplomatiei romanesti.

In acest moment, cu mai putin de o luna inainte de raportul de tara al Comisiei Europene, Romania a finalizat provizoriu 25 de capitole. La momentul raportului de tara care le-a decis aderarea, multe dintre statele din valul de extindere din luna mai a acestui an aveau, si ele, "restante" de trei, patru sau cinci capitole.