La Washington incepe marti procesul intentat de guvernul american companiilor producatoare de tutun.

Autoritatile cer daune in valoare de 280 de miliarde de dolari- aproape suficient cat sa falimenteze industria tutunului.

Washingtonul a formulat acuzarile in termeni asemanatori celor din procesele in care e implicata mafia.

Mai exact, companiile de tigari sunt acuzate ca in 1953 au organizat o intalnire la un hotel din New York, la nivel de directori, si au planuit sa nu dezvaluie ceea ce stiau deja- ca nicotina da dependenta si afecteaza organismul.

Guvernul american afirma ca a fost vorba de o conspiratie si ca, prin urmare, conform legii, profiturile din ultimii 50 de ani ar trebui confiscate.

Companiile producatoare de tigarete sunt, de asemenea, acuzate ca au organizat campanii publicitare menite sa ii atraga si pe adolescenti in randul fumatorilor.

Frauda de proportii

Guvernul american acuza companiile producatoare de tutun ca au modificat nivelul nicotinei din tigari astfel incat consumatorul sa devina tot mai dependent de ele.

De asemenea, autoritatile americane sustin ca firmele din industria tutunului au ignorat, pur si simplu, studiile care aratau ca nicotina nu e buna pentru organism, sustinand incontinuu contrariul.

Acum 10 ani, directorii companiilor de tutun afimau, in fata instantei, ca nu cred ca nicotina sa dea dependenta.

Intre timp, pozitia lor s-a schimbat si mai marii industriei afirma ca e posibil ca in trecut sa fie gresit dar ca nu au facut-o cu buna stiinta.

E de asteptat ca procesul impotriva companiilor de tigarete sa dureze in jur de sase luni.

Cazul a fost inaintat justitiei de administratia Clinton, in 1999.