Scolile vor primi din 2005, asemenea hotelurilor, stele de calitate. Evaluarea unitatilor de invatamant va tine cont, printre altele, de cat de gospodari sunt directorii, precum si de resursele materiale. Dupa implementarea proiectului la nivel national, Ministerul Educatiei va finanta unitatile de invatamant in functie de numarul stelelor pe care le vor avea.

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) lucreaza la o noua metodologie de ierarhizare a scolilor. In functie de numarul stelelor pe care le vor primi, toate scolile si liceele vor fi finantate anual de minister. Clasificarea unitatilor va fi facuta de o comisie judeteana de evaluatori, formata din inspectori, consilieri judeteni si chiar reprezentanti ai prefecturii.

Evaluarea va tine cont de sase indicatori de performanta: resurse materiale, resurse financiare, resurse umane, personal didactic, management si dezvoltare institutionala si relatia cu comunitatea. Pentru fiecare indicator in parte, MEC va stabili in perioada urmatoare standardele de evaluare pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile de invatamant.

La evaluare, vor conta chiar si relatiile dintre scoli si parintii elevilor. Se vor lua in calcul si donatiile, sponsorizarile sau investitiile pe care le fac in scoala parintii. Tot in ideea imbunatatirii calitatii invatamantului, scolile vor continua sa-si urmareasca elevii chiar si dupa absolvire. Profesorii trebuie sa completeze anual intr-un catalog special noutatile despre fostii lor elevi.

Secretarul de stat in cadrul MEC, Irinel Chiran, a declarat la Iasi ca prin aceasta metoda se va incerca urmarirea calitatii informatiilor pe care le primesc elevii, daca acestia isi continua specializarea pe care au urmat-o in liceu si care este cursul carierei lor.

La evaluarea unitatilor de invatamant va conta pana si modul in care managerii scolilor stiu sa investeasca banii primiti de la minister, comisia de evaluare urmand sa tina cont de planurile manageriale ale directorilor pentru dotarea cu mijloace de invatamant pentru fiecare disciplina si de strategia pe termen mediu si lung de achizitie a materialelor didactice.

Program-pilot

Relatiile directorilor cu subordonatii si parteneriatele scolilor cu unitati din alte tari vor conta, de asemenea, in evaluarea scolilor pe care ministerul o va introduce din 2005. "In functie de toate aceste standarde, vom acorda fiecarei scoli stele de calitate. Nu am stabilit care este numarul maxim sau minim de stele", a spus Irinel Chiran.

Dupa ce aceasta ierarhizare va fi terminata, se va schimba si modul de atribuire al banilor de la buget. Astfel, unitatile de invatamant care au facut progrese vor primi mai multi bani.

"Trebuie spus ca acest sistem se va aplica inca din ianuarie 2005 in 10 -12 judete pentru a vedea daca functioneaza si de-abia dupa aceea s-ar putea extinde la nivel national", ne-a precizat Ioan Neacsu, director in cadrul MEC.