Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor au audiat ieri dupa-amiaza 20 de candidati pentru noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, pe lista aflandu-se "nume grele" precum Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Eugen Dijmarescu, Emil Ghizari si Constantin Ionete.

Potrivit Legii nr. 312/2004 care reglementeaza activitatea BNR, propunerile pentru Consiliul de Administratie au fost facute de partidele politice, de societatea civila si de persoane care se considera apte pentru aceste functii. Partidul de guvernamant a mizat pe fostul deputat Florin Georgescu, pe ministrul Eugen Dijmarescu si pe deputatul Marin Cristea.

Alianta PNL si PD a inaintat doua propuneri pentru CA al BNR: viceguvernatorul Mihai Bogza si deputatul liberal Napoleon Pop. PRM i-a nominalizat pe Petre Popeanga, vicepresedinte al Curtii de Conturi, si pe Maria Ene, economist in sistemul bancar, iar UDMR pe Nagy Agnes, membru al CA al BNR.

Urmeaza votul plenului

Pe lista celor care si-au depus candidaturile s-au mai aflat, de asemenea, viceguvernatorul Cristian Popa, membrii actualului CA al BNR, Silviu Cerna, Constantin Ionete, Nicolae Dardac, Nicusor Ruiu, precum si Albu Lucian - directorul Institutului de Prognoza Economica, Emil Balan - profesor universitar la SNSPA, Paul Bran - profesor universitar la ASE, Lucian Ionescu - rectorul Institutului

Bancar Roman, Stelian Pantazescu - economist la TMB, Jorj Stoenescu - profesor universitar la ASE. Actualul guvernator Mugur Isarescu a candidat pentru acelasi post, neavand vreun contracandidat. Pentru singurul post de prim-viceguvernator candideaza Emil Ghizari si Florin Georgescu. Sedinta Comisiilor s-a desfasurat cu usile inchise, pana seara tarziu.

Dupa audierile din comisiile de specialitate, candidaturile urmeaza sa fie validate de plenul Camerelor reunite.

In prezent, conducerea administrativa a BNR este asigurata de un guvernator, in persoana lui Mugur Isarescu, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori si cinci membri. Postul de prim-viceguvernator este detinut de Emil Iota Ghizari, cei doi viceguvernatori sunt Mihai Bogza si Cristian Popa, iar membri - Silviu Cerna, Constantin Ionete, Agnes Nagy, Nicolae Dardac si Nicusor Ruiu.