Mii de tineri romani obtin contracte legale de munca in Statele Unite, pe timpul vacantei de vara

Anual, mii de tineri pleaca legal la munca in Statele Unite. Numai in 2003, prin interme-diul programelor de genul “Summer Work&Travel”, au ajuns in SUA aproximativ 6.000 de studenti romani. Cei mai multi lucreaza patru luni in hoteluri sau restaurante. Un calcul sumar arata ca, datorita lor, in Romania intra anual cel putin 18 milioane de dolari.

In 2003 au aplicat pentru programul “Summer Work&Travel” 10.000 de studenti, din care 6.000 au primit vize pentru munca si calatorie (J1) in SUA, iar aproape 90a s-au intors in tara la expirarea acesteia. In prezent, zece firme din Cluj-Napoca se ocupa de intermedierea obtinerii acestor slujbe, una dintre ele adresindu-se chiar si studentilor din Constanta.

Primii intermediari au aparut la Cluj-Napoca in 1997, fiind vorba atunci de un reprezentant al unei firme din Ungaria. Aplicantii trebuie sa plateasca in jur de 1.500 de dolari, suma care include comisioanele si biletul de avion. Lucrul cel mai important e ca, in momentul in care pleaca din Romania, studentii stiu deja unde si ce vor munci.

Odata ajuns in SUA, fiecare dintre ei primeste un “social security card”, actul care ii confera dreptul de a munci legal in SUA.

Studenti romani, sefi peste americani

Primul lucru care te frapeaza odata ajuns in America, spun tinerii care s-au intors de acolo, este respectul de care se bucura angajatii, indiferent de locul de munca sau tara de origine. Daca angajatorul este multumit, studentul este imediat avansat.

Asa a reusit Liviu Floroaie, absolvent al Facultatii de Studii Economice din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, sa fie sef peste doi americani. El avea un buget si libertatea de a-l cheltui cum doreste pentru organizarea unor petreceri cu specific romanesc.

Un caz asemanator este si cel al colegei lui, Florina Ducu, care, la a doua intilnire cu angajatorul, a preluat atributii organizatorice, ocupindu-se de toti nou-angajatii, indiferent daca erau americani, mexicani sau est-europeni. Ionut Ghise, absolvent al aceleiasi facultati, a lucrat la Disneyland si a ramas impresionat de faptul ca firmele tin foarte mult la eticheta si imagine.

El spune ca a facut un fel de curs de pregatire de doua saptamini pentru a sti cum se prepara popcornul sau la ce temperatura trebuie pastrat un hot-dog. Dar, poate, cel mai mult l-a impresionat faptul ca acolo pauza era pauza. Exista chiar un angajat care avea ca sarcina sa-si anunte colegii ca trebuie sa isi ia pauza.

Liviu Floroaie ne-a spus ca marele lux pe care si l-a permis a fost o vacanta in Hawaii si vizitarea statului California pe banii companiei careia ii facea lobby. Cu ce a cistigat in SUA, Liviu a cumparat un teren, Florina si-a achizitionat o garsoniera in Alba, iar cei mai multi au investit in camere foto, haine si in spectacole pe care altfel nu ar fi avut ocazia sa le vada.

Socoteala de acasa

Studentii plecati prin programul “Summer Work&Travel” lucreaza prin hoteluri, restaurante, statiuni etc. Ospatarii sint cel mai slab platiti (2,5 dolari/ora), plecindu-se de la premisa ca isi tripleaza salariul din bacsis. In general, salariul oferit este de 6-7 dolari/ora, iar un job presupune 40 de ore saptaminal, deci un cistig estimativ de 1.120 de dolari pe luna.

Adica aproape de 14 ori salariul minim net pe ecomomie din Romania. Presupunind ca fiecare dintre cei 6.000 de studenti care au muncit timp de patru luni in SUA, vara trecuta, s-a intors cu minimum 3.000 dolari, rezulta ca datorita lor au intrat in Romania cel putin 18 milioane de dolari.

“M-am gindit sa ramin cind am vazut ce mi se ofera ca absolvent in Romania”

Cosmin C. a fost de doua ori la munca in SUA, in vremea studentiei si ultima data, in anul 2002, a ramas acolo. “M-am gindit sa ramin atunci cind m-am intors in Romania. Am vazut diferenta, am vazut ceea ce mi se ofera, ca absolvent, in tara si m-am decis.

Nu imi puteam permite sa locuiesc intr-un oras mare din Romania si nu puteam accepta sa obtin o slujba buna dind plicul”, ne-a declarat el. Acum lucreaza ca tehnician intr-o cladire, in statul Texas, si cistiga aproximativ 1.500 de dolari pe luna. “In Romania as fi facut maximum 200 de dolari pentru un job obtinut cu pile”, sustine el.

Fiind deja “veteran” in SUA, Cosmin C. isi face planuri. “Varianta optimista ar fi sa demarez o afacere, impreuna cu un asociat, un amic cu care locuiesc. Vrem sa renovam case, deja am inceput pe la diferite cunostinte”, a adaugat Cosmin.