Sapte tone de aur, valorand intre 50 si 70 milioane de euro. Atat ar trebui sa restituie statul roman cetatenilor carora regimul comunist le-a confiscat abuziv bijuteriile. Conform sefului Directiei juridice din BNR, Mihai Gheorghe Ionescu, exista deja 150.

000 de cereri de despagubiri, conform legislatiei in vigoare, de la persoane carora li s-au confiscat obiecte din metale pretioase in perioada 1946-1990. Ionescu a precizat ca, din procesele declansate in Justitie, au fost castigate doar 10 la suta, si anume cazurile in care confiscarea s-a facut abuziv, fara a exista temei legal.

Deputatul UDMR Kerekes Karoly a propus, printr-o initiativa legislativa, modificarea legislatiei privind despagubirea in problema bijuteriilor confiscate de catre comunisti. Kerekes a cerut ca toti cei carora li s-au confiscat bijuteriile, indiferent ca acest lucru s-a facut pe baza unor acte normative in vigoare la data respectiva, sa fie despagubiti.

"Formularea "confiscare abuziva" este prea generala. Daca spunem doar confiscare abuziva, atunci nu rezolvam nimic. Oamenii au fost obligati sa renunte la bijuteriile lor, chiar daca li s-au dat atunci bani pentru ele", a spus deputatul udemerist. Oficialii de la BNR s-au impotrivit acestei masuri, ca si o parte dintre parlamentarii din Comisia juridica.

Senatorul Petre Roman a sustinut ca nu pot fi din nou despagubiti oameni care, la data la care li s-au confiscat obiectele din metale pretioase, au primit in schimb bani, dupa cum prevedea, spre exemplu, un decret din 1946. Comisia si-a amanat decizia pana saptamana viitoare, cand senatorii-juristi se vor intalni cu oficiali ai BNR.

Acestia s-au plans comisiei ca nu poate fi impusa data de 30 iunie 2005 ca termen-limita pentru finalizarea restituirilor: "Mai sunt 200 de zile lucratoare pana atunci. La 150.000 de cereri, ar insemna sa rezolvam un caz la trei secunde!"