In comunicatele remise ieri presei, conducerea WAZ la cel mai inalt nivel si Klaus Overbeck, reprezentantul WAZ in Romania, sustineau pe un ton ce nu lasa loc nici unei interpretari ca insarcinatul cu libertatea presei al Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE), Miklos Haraszti, a facut o investigatie la Romania Libera in urma careia a tras concluzia ca nu este vorba de vreo

ingradire a libertatii presei.

In scrisoarea semnata de Klaus Oberbeck dupa ce se afirma ca nu exista “nici un fel de presiuni asupra echipei redactionale privind o eventuala “indulcire” a criticilor la adresa puterii politice sau transformarea ziarului intr-un tabloid”, urmeaza acest paragraf “Insarcinatul OSCE a confirmat acest lucru, stabilind in urma unei verificari ca “aici nu este in

nici un caz vorba de un conflict in jurul libertatii presei sau chiar de periclitarea acesteia.

Mai degraba este vorba de un conflict intern, care necesita o solutie interna””. Cu alte cuvinte, Miklos Haraszti dadea dreptate trustului german, sustinind din greu pozitia acestuia.

In comunicatul conducerii WAZ se merge chiar mai departe, afirmindu-se ca insarcinatul OSCE a ajuns la concluzia, evident, tot in urma acelei “verificari”, ca “acest conflict nu are, in fapt, substrat poltic”.

Cum insa OSCE nu este Cubul Roman de Presa, reactia a fost imediata. Intr-un comunicat al biroului de presa al OSCE, Miklos Haraszti neaga cap coada afirmatiile care i-au fost atribuite de WAZ.

Precizind ca a fost rugat de reprezentantii WAZ sa faca “ o mediere”, ceea ce este cu totul altceva decit “investigatia” de care aminteste WAZ, insarcinatul OSCE spune ca a refuzat imediat. “Nici macar nu pot sa iau in considerare o asemenea cerere cind ea vine numai dintr-o singura parte, atit timp cit jurnalistii de la ziar nu au apelat la mine”.

Dupa care adauga “Nu am fost niciodata de acord sa mediez intre WAZ si Romania Libera, o asemenea mediere in favoarea unui patron privat de media nu intra in mandatul meu”. Pe un ton diplomatic, Miklos Haraszti sugereaza ca trustul WAZ a mintit pur si simplu.

“WAZ se afla pe tarimul fictiunii cind afirma ca eu m-am interesat de caz si am exclus orice incalcari ale libertatii presei”. WAZ s-a mentinut insa pe tarimul aceleasi fictiuni, cind printr-un comunicat de presa, de data aceasta venit chiar din partea lui Bodo Hombach, se lanseaza in explicatii confuze.

Se sugereaza ca ar fi de fapt vorba de o “neintelegere”, de o “interpretare jurnalistica a cuvintelor” lui Miklos Haraszti.