Pentru apartamentul sau din Bucuresti, ginerele Regelui Mihai a gasit un cumparator special. Pretul tranzactiei este tinut secret

O scrisoare aparuta pe Internet zilele trecute atragea atentia asupra unei tranzactii oarecum ciudate. Cetateanul roman Radu Duda si-a vindut apartamentul de pe Bulevardul Tineretului. Cumparatorul: Serviciul Roman de Informatii (SRI).

EVZ a obtinut confirmarea acestei tranzactii, care a avut loc in anul 2000, intre SRI si principele Radu Hohenzollern Veringen, ginerele Regelui Mihai si consilier de stat in cabinetul Adrian Nastase.

Intr-o scrisoare deschisa adresata directorului SRI Radu Timofte si publicata pe Internet se afirma ca, in perioada 2000-2002, doua unitati ale SRI, respectiv UM 0461 si UM 0929 Bucuresti, au achizitionat trei apartamente in Capitala. Unul dintre ele, situat pe Bulevardul Tineretului, a fost cumparat de la Radu Duda, cetatean roman domiciliat in Elvetia.

SRI tace

Ne-am adresat SRI, in scris, pentru a vedea, in primul rind, daca datele din scrisoare au suport real ori constituie o intoxicare. Totodata, am vrut sa stim in ce conditii au avut loc tranzactiile, daca au fost licitatii, care au fost preturile de vinzare-cumparare si, eventual, care sint destinatiile locuintelor respective.

Ele pot fi utilizate ca apartamente de serviciu, care ulterior vinzarii pot fi cumparate printr-o recenta ordonanta de guvern, fie drept case conspirative, fie pot avea alte destinatii. Nu am primit nici un raspuns oficial de la SRI, la 48 de ore de la trimiterea intrebarilor.

Neoficial insa, de la sursele noastre din institutie, am aflat ca, intr-adevar, in anul 2000 a avut loc o asemenea tranzactie intre SRI si reprezentantul Casei Regale.

Principele Radu confirma

Am solicitat altetei sale Principele Radu, prin cabinetul sau, sa ne confirme daca a avut loc respectiva tranzactie, in ce conditii si care a fost pretul. Ieri, consilierul Cornel George Comsa ne-a raspuns, confirmind ca apartamentul a apartinut principelui. “A fost vindut in anul 2000, prin intermediul unei agentii imobiliare cu sediul in Piata Victoriei.

Cel putin asa sustine administratorul Domeniului Regal, Ion Tuca, imputernicit de principe sa se ocupe de tranzactie. A fost ca orice alta vinzare de apartament dintre doua persoane. Nu era cazul unei licitatii, intrucit nu era vorba de un patrimoniu de stat. Era un apartament in proprietatea principelui, care pur si simplu s-a vindut.

Pretul nu-l mai stim exact, intrucit au trecut patru ani de atunci, dar este exact pretul pietei din zona respectiva in anul 2000”, ne-a declarat consilierul.

“Anterior, apartamentul a fost inchiriat unui ofiter SRI”

O explicatie suplimentara pare sa lamureasca situatia. “SRI, care este o institutie de stat, nu ne-a informat in ce priveste viitoarea destinatie a apartamentului. Incepind din 1996 (n.r. - anul casatoriei principelui cu principesa Margareta, fiica Regelui Mihai), principele nu a mai locuit in apartamentul respectiv.

Din 1996 pina in 2000, a fost inchiriat la diferiti chiriasi, printre care si un angajat al SRI. Probabil ca acest om, auzind ca se vinde apartamentul, a solicitat institutiei sa-l achizitioneze”, ne-a mai declarat consilierul Comsa.

Christian Levant, Ionel Stoica