Theodor Stolojan a anuntat ieri, in sedinta Delegatiei Permanente a PNL, ca daca va ajunge presedintele statului cel care-l va urma la conducerea PNL va fi unul dintre cei cinci vicepresedinti, ne-au declarat surse din partid.

El a mentionat ca, in decembrie, daca va cistiga alegerile la Cotroceni, locul sau va fi luat de un presedinte interimar care va asigura conducerea partidului pina la congresul ordinar al PNL din martie. Potrivit unor surse din PNL, vicepresedintele care va asigura interimatul va fi ales prin vot de Delegatia Permanenta.

Cele mai mari sanse pentru a prelua acest rol le au Calin Popescu-Tariceanu (sustinut de aripa Patriciu din PNL) si Mona Musca (promovata de adeptii lui Valeriu Stoica).

In urma cu o saptamina, fostul lider al PNL, Valeriu Stoica, preciza intr-un interviu ca partidul trebuie sa rezolve problema interimatului pentru “a se lua toate masurile de precautie ca, in momentul cistigarii alegerilor, sa nu fie nici o lupta interna pentru preluarea conducerii”.

Theodor Stolojan a mentionat ca, in cazul in care va pierde alegerile prezidentiale, el va asigura conducerea partidului pina la acelasi congres din martie.

Vrinceanu si Tirdea, taiati de pe liste

Alti doi candidati PNL care se calificasera pe listele parlamentare au fost schimbati din cauza proastei reputatii. In Delegatia Permanenta a PNL de ieri, seful organizatiei Vaslui, Ion Vrinceanu, si Paul Tirdea, desemnat de Biroul executiv sa se ocupe de Gorj, au parasit listele PNL, au precizat surse liberale.

Ei au preferat sa-si dea demisia decit sa fie inlocuiti fortat de conducerea partidului, la fel cum s-a intimplat cu Viorel Catarama, care s-a impotrivit pina in ultimul moment sa renunte la un loc in parlament. Cei doi au fost calificati de Comisia de integritate a PNL drept persoane controversate, care ar putea trage in jos partidul la alegeri in judetele Gorj si Vaslui.

Potrivit unor surse PNL, lui Ion Vrinceanu i se reprosa faptul ca a fost partener de afaceri cu Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov (ambii membri PSD) la RAFO Onesti.

In situatia celuilalt, Paul Tirdea, PNL a avut de suferit dupa ce acesta l-a numit sef interimar la organizatia de Gorj pe un fost traseist politic si cadru al PCR, Dan Ilie Morega (calificat ca baron de talia lui Nicolae Mischie).