Toamna anului 2000. O romanca de doar 16 ani, plecata de undeva din inima Baraganului, uimea o intreaga planeta cucerind doua medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney. Devenise peste noapte un star al natatiei mondiale. Un an mai tirziu, briliantul inotului romanesc isi reconfirma valoarea, cistigind o medalie de aur si una de argint la Mondialele de la Fukuoka.

Apoi, brusc, sirul incredibilelor rezulate s-a intrerupt. Problemele de sanatate, iar mai apoi “divortul” de Laura Sachelarie, antrenoarea cu care a facut echipa pina anul acesta, au grabit declinul.

Fireste, in mintea sportivei a inceput sa incolteasca gindul retragerii. Apoi a venit o alta lovitura: inainte de JO de la Atena, oficialii Federatiei au anuntat-o ca nu mai face parte din lotul olimpic. A fost picatura care a umplut paharul, cea care a determinat-o sa ia aceasta decizie.

“Sint mindra de tot ce-am realizat”

Ieri, la prinz, prima campioana olimpica din istoria natatiei romanesti a confirmat despartirea de marea performanta.

“Este adevarat ca in cursul zilei de ieri (n.r. - marti), am inaintat federatiei o cerere prin care anunt ca ma retrag din activitatea competitionala. Decizia este definitiva, nu voi reveni asupra ei. La baza acestei hotariri au stat, in primul rind, problemele de sanatate cu care m-am confruntat in ultima perioada si care ma impiedica sa mai ating performantele din trecut.

Apoi, recunosc, nu mai am aceeasi motivatie pe care o aveam atunci cind am devenit campioana olimpica si mondiala. Asta nu inseamna ca mi-am pierdut placerea de a inota ci, pur si simplu, nu mai am aceeasi tragere de inima. Oricum, sint mindra de ceea ce-am realizat in sport”, ne-a declarat Diana Mocanu. Ei i se va face o retragere festiva la Hunedoara, in luna noiembrie.

Vrea sa antreneze

Intrebata despre planurile sale de viitor, braileanca a spus ca pe primul loc se afla finalizarea studiilor. “Sint studenta in anul doi la Facultatea de Educatie Fizica si vreau sa ma concentrez asupra studiilor. De asemenea, sint in ultimul an la Scoala de Antrenori si intentionez ca, de anul viitor, sa iau o grupa de copii pe care sa-i pregatesc. Nu stiu daca voi antrena la Braila.

E adevarat ca aici cunosc fiecare colt al bazinului, dar nu exclud posibilitatea de a lucra in alta parte”, a spus “Pinguinul”.

Renta de 28.ooo.ooo de lei

Incepind cu luna ianuarie 2005, Diana Mocanu va intra in posesia unei rente viagere, al carei calcul este reglementat de Legea Educatiei Fizice si Sportului numarul 69/2000. Calculata la nivelul salariului mediu din luna august, care este de 8.125.709 lei, renta viagera a Dianei Mocanu va fi de 28.033.694 lei.

Cum salariul mediu pe economie se modifica de la o luna la alta, si renta sportivei va creste proportional.

Colaborarea cu Laura Sachelarie a fost momentul de virf al carierei

Marile performante ale Dianei Mocanu se leaga de numele antrenoarei Laura Sachelarie (foto), colaborarea dintre cele doua parind aproape perfecta. O data cu trecerea anilor, Diana s-a scuturat insa de mantia copilului ascultator, iar primele semne ale conflictului dintre ea si antrenoare au inceput sa “transpire” in presa.

Totul a culminat la mijlocul lui ianuarie 2004 cind Diana n-a mai rezistat “tratamentului” si a plecat acasa. In acel moment, ruptura dintre ele era definitiva. Diana a intrat apoi pe mina antrenorului Ion Ionescu, insa, in ciuda eforturilor, acesta n-a reusit s-o mai... “resusciteze”. eduard.bucuresteanu@prosport.ro