Cind a obtinut drepturile de televizare a partidelor din Divizia A, Horatiu Nicolau, director al postului Telesport, s-a vazut cu sacii-n caruta. Dupa ce s-a inteles la bani cu Liga Profesionista de Fotbal, condusa de Mitica Dragomir, el a sperat ca va influenta companiile de televiziune prin cablu pentru a-i introduce canalul sportiv in grila de programe. Realitatea este insa alta.

Firmele Astral, RCS si UPC, care domina in Romania, au decis sa nu colaboreze cu Nicolau, motivind ca patronul Telesport nu le-a oferit date concrete despre postul sau de televiziune si ca n-au spatii libere de frecventa.

Din acest razboi, cel mai mult au avut de pierdut iubitorii de fotbal. De la inceputul campionatului, ei au ratat 16 partide transmise de Telesport. Suparat foc, Nicolau vrea sa intimideze companiile de cablu sa-i acorde un spatiu de transmisie, apelind chiar la sprijinul demnitarilor.

La Timisoara si Cluj, doua mari orase in care canalul sau nu poate fi urmarit, directorul Telesport a mers cu jalba pe la primarii Gheorghe Ciuhandu si Emil Boc. “Exista o rea- vointa din partea operatorilor de cablu, care se explica prin aceea ca Astral, RCS si UPC detin 50a din actiunile canalului TV Sport. Am trimis o scrisoare detaliata, dar n-am primit nici un raspuns la oferta mea.

Este inadmisibil ca firmele care au pozitie dominanta in Romania sa refuze colaborarea cu mine. Am sesizat si presa din diferite localitati in care am probleme cu transmisia, dar aceste companii au amenintat ziarele ca vor ramine fara Internet”, si-a varsat amarul Horatiu Nicolau.

Pentru a-si populariza postul de televiziune, Nicolau a instalat ecrane uriase la Timisoara si Cluj: “Lumea m-a intrebat de ce Telesport nu este in grila de programe, fiindca ar fi dorit sa vada cele trei meciuri pe care le transmitem in weekend. Am strins 200 de semnaturi de la oameni simpli, care vor sa aiba in pachetul de programe si canalul Telesport.

Pina si politicienii Nicolae Vacaroiu si Mircea Geoana s-au oprit la Cluj pentru a viziona pe ecran meciul dintre CFR si FC Arges. De ce TV Sport si Eurosport ar fi mai buni ca mine?”, a trimbitat proprietarul canalului Telesport.

Nicolau nu s-a inteles cu firmele de cablu si din cauza pretului piperat pe care l-a cerut pentru includerea in pachetul de baza al postului sau. In vreme ce Telesport costa 10.000 de lei per abonat, canale precum Eurosport sau TV Sport sint mult mai ieftine (7.500 de lei). “Cei de la UPC au spus ca deocamdata nu au frecventa. Minciuna sfruntata.

Intr-un stat democratic nu e normal”, sustine Nicolau.

“Nu facem blocada cu postul lui Nicolau”

Radu Petric, presedinte al Asociatiei Operatorilor de Cablu, a spus ca Nicolau n-a stiut sa-si promoveze canalul de televiziune si ca umbla degeaba cu presiuni politice: “Problema nu tine de asociatie. Ea supervizeaza doar actiunile juridice. Altfel ar fi actionat ca un cartel si n-ar fi fost deloc bine. Totusi, in cazul Telesport, pretul este exagerat de mare.

Grila este deja suprasaturata, cu 40 de programe. Cind lansezi un canal, trebuie sa te asiguri ca-i poti garanta distributia. Noi nu facem blocada cu postul lui Nicolau. Dar el nu a discutat si cu directorii de vinzari de la firmele pe care le acuza. Trebuie vazut mai intii canalul, calitatea programelor lui, trebuie masurata audienta postului, fiindca Telesport nu a facut asa ceva.

Intii ma uit la mere, apoi le cumpar! Or, domnul Nicolau ne-a bagat pe git niste scrisori care n-au nici un fel de suport. Oameni cu influenta se pling altora cu influenta pentru a influenta operatorii de cablu. Hai ca e de ris!”.

“Horatiu vrea bani, nu altceva”

“De ce nu a semnat contracte cu 234 de firme de cablu? De ce vrea numai cu noi? Nu avem posibilitati tehnice. Nu putem scoate alte canale din grila de programe, fiindca avem contracte semnate pe anumite perioade. Altfel, riscam sa fim dati in judecata”, sustine Aurel Costea, director general al companiei Astral. “Ma preocupa problema cu Telesport.

Chiar am facut un sondaj intr-un oras si am constatat ca doar 0,9a din oameni mai vor un canal de sport in pachetul de programe. Ce nu spune Horatiu: i-am propus sa includ postul sau in pachetul Extrabasic, dar a refuzat. De ce? Daca tot se gasesc telespectatori care sufera pentru trei meciuri, ultimele ca valoare in prima divizie, sa plateasca. Dar va spun eu: Horatiu vrea bani, nu altceva.

Astral n-are nici o legatura cu TV Sport, nu detine actiuni. Sa demonstreze Horatiu daca nu e asa. Sint pure speculatii”, a incheiat Aurel Costea.

“Nu luam decizii pe termen scurt”

Andreea Nastase, manager de relatii publice la UPC, n-a exclus posibilitatea introducerii canalului Telesport in pachetul de baza: “Domnul Nicolau recurge la metodele astea fiindca n-are o oferta coerenta si viabila. Vrea sa forteze mina operatorilor de cablu. Pe noi ne intereseaza raportul calitate-pret. Nu stim ce ne ofera pentru banii pe care ii cere. Noi vrem o oferta pe termen lung.

Nu luam decizii pe termen scurt. Nu excludem posibilitatea introducerii acestui post in grila noastra de programe, dar partenerul de discutii trebuie sa aiba un program satisfacator. Telesport n-are legatura cu stabilirea grilei de frecventa. Anumite frecvente trebuie lasate libere pentru comunicari de siguranta nationala”.

Dumitru Dragomir (presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal): “Sint rautati pe care nu le pot intelege. Am peste 6.000 de scrisori la Liga, in care oamenii ma intreaba de ce nu se prinde Telesport. Imi pare rau daca ar da faliment Nicolau, dar mai mult imi pare rau pentru telespectatorii care nu pot vedea anumite meciuri din cauza unui monopol.

Cred ca societatile de cablu vor ceda pina la urma, fiindca s-ar putea ca Nicolau sa nu mai dea drepturile de televizare la nici un canal TV, incepind cu returul campionatului”.

Gigi Becali (patron, Steaua): “Liga e vinovata pentru ca a facut un contract cu Telesport, care nu are nici o credibilitate. E o firma de doi lei. Avem un proces in derulare. Voi cistiga si voi anula contractul lor”.

Meciuri care n-au putut fi urmarite la Telesport de o parte a abonatilor la serviciile de cablu:

FCM Bacau - Otelul Galati

Apulum Alba Iulia - Politehnica Iasi

Gloria Bistrita - CFR Cluj

FCM Bacau - Poli AEK

FC Arges - Sportul Studentesc

Apulum Alba Iulia - CFR Cluj

Gloria Bistrita - FCM Bacau

FC Brasov - Gloria Bistrita

Politehnica Iasi - FC Arges

Sportul Studentesc - Farul Constanta

Apulum Alba Iulia - FCM Bacau

Otelul Galati - Sportul Studentesc

Gloria Bistrita - Poli AEK

CFR Cluj - FC Arges

Politehnica Iasi - Sportul Studentesc

Gloria Bistrita - Otelul Galati