Dupa incheierea acordului cu PRM, liderii BNS, Dumitru Costin si Matei Bratianu, se confrunta cu un val de nemultumiri interne. Acordul semnat de Blocul National Sindical, Blocul National Democrat, partidul nascut de BNS, si PRM este prima alianta electorala intre doua partide in care apare si o confederatie sindicala.

Intelegeri pentru promovarea pe listele electorale a unor sindicalisti au existat si intre CNSLR-Fratia si PSD, dar ele nu au fost niciodata puse pe hartie.

Constructorii si mecanicii de locomotiva au plecat din BNS

Federatia mecanicilor de locomotiva s-a retras din BNS, discret, cu o luna in urma. Sala Voicu, liderul federatiei, a explicat ca motivul retragerii este apropierea liderilor BNS de PRM. La acea data, putini credeau ca va fi semnat chiar un acord.

Presedintele Federatiei Familia Construct, Dan Cristescu, si-a dat demisia din confederatie in momentul in care delegatii la consiliul BNS au hotarat sa faca pact cu PRM-ul. Miercuri, a convocat un congres extraordinar al Familiei Construct, pentru a putea pleca, legal, cu toata structura dupa el. Hotararea a fost luata de delegati, prin vot secret, in unanimitate.

Conform declaratiei lui Cristescu, Familia Construct are 60.000 de membri. Totusi, in ultimii 2 ani, cotizatia platita la BNS a fost pentru un numar de membri ce a variat intre 850 si 2.500. In ciuda cotizatiei anemice, Familia Construct a avut circa 20 de reprezentanti in consiliile de dialog social de la nivel central si local.

In urma retragerii din BNS, aceste locuri vor fi pierdute de federatie.

BNS vrea sa-i sanctioneze pe "ofensatori"

Pe punctul de a se retrage din BNS sunt si sindicalistii de la Dacia Pitesti si cei din industria aeronautica. "Mi-e scarba de decizia consiliului", au spus liderii celor doua structuri, dupa votul prin care s-a hotarat incheierea acordului cu BNS. O decizie in privinta retragerii se va lua dupa organizarea consiliilor celor doua structuri.

Pana atunci, biroul executiv al BNS a decis sanctionarea "ofensatorilor". "Toti membrii BNS au avut ocazia sa se pronunte la consiliu si sa voteze. Daca nu a iesit cum au vrut ei (contestatarii, n.n.), nu inseamna ca pot sa nu respecte o hotarare luata in mod statutar.

Mai mult, statutul BNS spune ca sunt obligati sa se abtina de la declaratii care ar putea aduce atingere imaginii confederatiei. In consecinta, am cerut federatiilor din care fac parte sa-i sanctioneze. Daca nu se va intampla acest lucru, inseamna ca federatiile isi insusesc punctul lor de vedere si vom trece la sanctionarea lor", a declarat Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS.

In cazul in care constructorii de masini si salariatii din aeronautica se vor retrage, BNS va pierde circa 12.000 de membri cotizanti.