Pe de o parte, guvernul de la Ankara pare sa nu inteleaga de ce Bruxellesul este asa nemultumit de modul in care Turcia planuieste sa modifice codul penal.

De cealalta parte, Uniunea Europeana-extrem de divizata in privinta aderarii Turciei- afirma ca este inadmisibil ca Ankara sa includa in codul penal o lege care incrimineaza adulterul.

Pachetul de reforme a fost retras, in cele din urma din Palament dar este o masura temporara.

"Prea musulmana"

Discutiile de la Bruxelles intre oficialii Uniunii si premierul Turciei sunt cruciale- mai sunt doua saptamani pana cand Comisia Europeana va anunta daca recomanda -sau nu- inceperea negocierilor de aderare.

Parlamentarul european Joost Lagendijk, copresedinte al comisiei parlamentare Turcia- Uniunea Europeana, afirma ca primul ministru Recep Erdoan ar trebui sa se arate dispus la concesii.

"Sper ca Recep Erdogan isi da seama ca trebuie sa faca un pas inapoi si sa isi mai nuanteze pozitia in chestiunea codului penal- o problema extrem de importanta si pentru Ankara si pentru Uniunea Europeana."

Turcia are oponenti puternici in randul membrilor Uniunii Europene.

Sunt state care cred ca Turcia este o tara prea mare, prea saraca, prea indepartata si, oricum, prea musulmana pentru Uniunea Europeana.

Iar un cod penal care incrimineaza adulterul nu ar ajuta-o deloc sa isi castige sustinatori.