Stiti, stimati cititori si telespectatori, care este problema Televiziunii publice? Din multele declaratii aparute in presa, acuza cea mai frecventa este ca TVR nu e echidistanta, ca serveste interesele partidului la putere. Intr-adevar, se pot da destule exemple in acest sens, si din Telejurnal, si din alte emisiuni.

Aflu insa, din surse tot mai clare si convergente, ca altul, cu totul altul, e pacatul de unde s-ar putea sa i se traga TVR. Miercuri, la Senat, la sedinta Comisiilor pentru cultura si mass media, a avut loc un circ dezgustator condus de Nesimtitul national Adrian Paunescu si de Traseistul total George Pruteanu.

Din motive probabil diferite, cei doi s-au napustit asupra directorului general al TVR, Valentin Nicolau, venit sa sustina Raportul anual de activitate al institutiei. Napustirea nu s-a bazat pe date, cifre, ratinguri, audiente, cheltuieli, venituri, cum era cazul, fiind vorba de un raport de activitate, ci pe urlete, amenintari si sentinte neargumentate in vreun fel.

Pruteanu, de pilda, a facut o vorbire "indignata" despre "vulgaritatea revarsata in foarte multe emisiuni de la TVR". Pentru orice telespectator onest, aceasta este in mod evident o diversiune agresiva: dintre toate televiziunile de pe piata, TVR are de departe cel mai scazut grad de vulgaritate.

Buna, proasta, cum e, se poate spune despre TVR ca este in clipa de fata o televiziune pentru toata familia. De fapt, pentru dl. Pruteanu, TVR e vulgara deoarece nu gazduieste o emisiune a d-sale.

Pentru el si pentru alti membri PRM din Comisie, TVR e "jenant de umila si deranjant de aservita puterii", "dovedeste o subordonare totala fata de Guvern si Adrian Nastase", este o "gazeta de perete a partidului de guvernamant". Sunt afirmatii tipice pentru Opozitie, partial adevarate, care, daca ar fi in totalitate adevarate, l-ar scuti pe dl. Nicolau de ce-l asteapta.

Si anume, in partidul de guvernamant, in special in cercul intunecat din jurul premierului Nastase, domneste convingerea ca pacatul cel mare al TVR-ului lui Nicolau, fost consilier al lui Adrian Nastase, e ca nu face destul pentru Adrian Nastase si ai lui.

Adica, daca face propaganda pentru seful PSD si impinge in fata persoanele indicate din cercul sau, atunci sa-si asume si sarcina "belirii" la TVR a adversarilor politici ai acestuia. Ceea ce, se pare, Nicolau refuza, fie din considerente etice, fie din instinct de conservare: daca vor castiga ceilalti...

Aceasta este "dreapta cauza" sustinuta cu ragete de Adrian Paunescu, fie din motive personale, fie de "fir scurt", fie si una, si alta. Marti, in plenul Camerelor, se contureaza inca o respingere a Raportului TVR, fapt care deschide calea schimbarii actualului Consiliu de Administratie.

In ce ma priveste, nu cred ca este un lucru bun din punct de vedere tehnic-administrativ: sub managementul Consiliului condus de Nicolau, primul sef al institutiei venit din economia privata, TVR a castigat vizibil in profesionalism, s-au mai taiat circuitele de spaga, au mai fost inlaturati niscai moroi electronici care pareau vesnici.

Cat priveste considerentele de echidistanta, da: sunt oricand de dat exemple privind servirea prompta a Guvernului, Partidului si sefului lor.

Intrebarea este: daca Raportul va cadea marti, cu ajutorul parlamentarilor PSD, caci altfel nu se poate, cine va fi numit in loc? Tot ce aud duce la un nume: Dan Andronic, consilier al presedintelui Nastase, personaj mai mult decat dubios, abonat la presa murdara, implicat in nenumarate scandaluri, intre care cel mai cunoscut e acela legat de casnicia lui S.O. Vantu.

Sau, daca nu va fi Andronic, atunci va fi un alt "gazetar" dispus sa faca treaba murdara a Partidului. Aceasta sa fie schimbarea prin care doleantele Opozitiei, fie PRM, fie Alianta D.A., privind echidistanta TVR vor fi satisfacute? Haida de, in scurta vreme TVR-ul servil al lui Nicolau o sa para, prin comparatie, BBC World Service...

Punerea pe roate a acestui scenariu, care se inscrie intr-o serie vizibila de presiuni politice asupra presei, mi se pare un semn al agitatiei vecine cu disperarea ce intuneca mintile capilor PSD, in frunte cu Adrian Nastase. Intrucat, la locale, au constatat ca politica micului si berii gratis a apus, acum vor sa-si rezolve problemele electorale subjugand presa.

Ei nu inteleg un lucru simplu: intr-o tara libera, este imposibil sa castigi alegerile cu ajutorul unor organe de presa puse sa faca propaganda de partid si sa distorsioneze realitatea pana la fals. Iar populatia zapacita atat de dictatura, cat si de lipsa ei, care asculta orbeste ce-i spunea Televiziunea Romana in decembrie '89, s-a dus pe apa timpului.

Acum, televizand triumfalisme mai mult sau mai putin grosiere si chemari la Parchet ale liderilor Opozitiei taman in prag de alegeri, vei obtine mai mult ca sigur contrariul. Ce rezulta din toata porcaria asta? Doar un mare pas inapoi pe scara civilizatiei politice si ideii de presa libera, urcata atat de greu in acesti 15 ani.

Tot ce pot sa mai sper este ca scenariul malefic care a provocat acest text sa fie calificat drept speculatie fara suport si sa nu se infiga vreodata in realitate.