In conditiile in care, pe piata mondiala, preturile petrolului se mentin la un nivel ridicat, companiile private din Romania au umblat din nou la preturile la carburanti. Decizia de majorare a acestora vine la scurt timp dupa ultima scumpire substantiala: 2.000-3.000 lei/litru.

Ca si data trecuta, primul pas l-a facut Rompetrol, urmata de Shell, majorand preturile la benzina si motorina cu 100-200 lei/litru. Mol nu va modifica preturile, spun surse autorizate. La cateva zile dupa ce concurenta a scumpit benzina si motorina, si LukOil a decis sa creasca preturile, adaugand 100 de lei la litrul de benzina.

Si la statiile Petrom din tara carburantii sunt ceva mai scumpi. Fiecare sucursala poate adauga la pretul de referinta stabilit de companie o marja de pana la 5% in plus, ne-au declarat surse autorizate din cadrul Petrom. Astfel, se inregistreaza cresteri de preturi cu 100-150 de lei/litru.

"Majorarile sunt nesemnificative", sustin reprezentantii tuturor companiilor. La Petrom nu se pune, deocamdata, problema unei scumpiri substantiale. "Aceasta decizie, daca se impune, va fi luata de noul proprietar-OMV", precizeaza aceleasi surse autorizate.

Reprezentantii FMI considera ca pretul petrolului pe piata mondiala se va mentine ridicat in perioada urmatoare. Dupa ce, miercuri, preturile au crescut cu peste un dolar, ieri s-a inregistrat o scadere cu 91 de centi, la 47,74 dolari pe baril.