Rafinaria RAFO Onesti ar putea fi inchisa definitiv, din octombrie, o data cu revizia generala anuala, ne-au declarat liderii sindicatului Rafinorul, care afirma ca au informatii ca salariatii nu vor mai fi rechemati la lucru dupa finalizarea verificarilor.

“Este de asteptat ca principalii creditori ai RAFO nu vor accepta planul de reorganizare propus de administratorul judiciar. Al doilea motiv este ca Balkan Petroleum si-a anuntat public intentia de a se retrage din structura actionariatului, dupa ce AVAS nu a aprobat fuziunea dintre RAFO si Carom.

Al treilea motiv ar fi acela ca, in prezent, se exercita presiuni mari de catre unitatile similare concurente in vederea eliminarii RAFO de pe piata”, ne-a declarat presedintele Rafinorul, Ion Marian.

RAFO Onesti, care a apartinut omului de afaceri Corneliu Iacobov, se afla in procedura de reorganizare judiciara, solicitata de Directia Finantelor Publice, care are de recuperat peste 8.000 de miliarde de lei.

Noul proprietar, Balkan Petroleum, a depus un plan de reorganizare a activitatii, dar instanta va decide abia in octombrie daca il va accepta sau nu.

“Sint imputernicit sa declar din partea actionarului majoritar ca Balkan Petroleum se va retrage din structura actionariatului de la RAFO”, a confirmat si Teodor Cuzino, avocatul Balkan Petroleum.

Ca urmare, sindicalistii au decis sa organizeze, preventiv, actiuni de protest. Primul miting se va desfasura pe 12 octombrie.

“Este dreptul lor sa recurga la masurile de lupta sindicala pentru a-si apara interesele. Nu pot sa comentez in nici un fel decizia de a face miting si nici declaratia actionarului majoritar de a se retrage din structura actionariatului RAFO”, ne-a declarat, pe de alta parte, directorul general al RAFO, Paul Ivascu.