Dupa protestul profesorilor, medicii se arata tot mai revoltati de situatia umilitoare in care se gasesc. Colegiul Medicilor a adresat o scrisoare primului ministru in care arata ca un medic in Romania castiga in medie cat un gunoier, adica 4,7 milioane de lei.

In spatele acestei cifre, spun membrii colegiului, se ascunde nepasarea si dispretul autoritatilor fata de bolnavi si de cei care se ingrijesc de acestia.

Colegiul Medicilor e nemultumit ca guvernul nu i-a consultat la alcatuirea bugetului pentru sanatate pe 2005.

Medicii spun ca secretomania guvernantilor ar ascunde in spatele ei prea putini bani pentru salariile lor.

Desi conducerea colegiului a incercat sa afle pe diverse cai, cat ar fi bugetul sanatatii pe anul viitor, n-a reusit acest lucru. Asa ca a recurs la metoda scrisorii deschise in incercarea de a atrage atentia guvernului.

Situatia medicilor

Un doctor invata in medie 11 ani, 6 in facultate si apoi inca 5 de rezidentiat, care ar fi un fel de apostolat pentru medic.

Acesta ar trebui sa traiasca la tara doar din 100 de euro pe luna, cam 4 milioane si ceva, bani din care ar trebui sa-si plateasca masa si casa si in plus, in acesti 5 ani ar trebui sa mai si invete, pentru examenul de rezidentiat.

Si in conditiile astea, medicul trebuie sa aiba grija de viata omului.

Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor, admite ca doctorii mai fac si greseli, pe care presa nu le iarta.

Un doctor invata in medie 11 ani

Chiar daca ministrul sanatatii a promis un bonus de 2.500 de euro la instalare, pentru medicii care se muta la tara, Mircea Cinteza spune ca n-ar fi vorba decat de un foc de artificii.

Solutia ar fi ca prima sa fie cu adevarat asigurata de primaria din acea localitate, iar banii in mana sa fie cel putin de 500 de euro, in urma unui contract clar cu drepturi si obligatii.

Doctorii mai acuza ministerul sanatatii ca a intarziat cu definitivarea contractului cadru cu medicii de familie. Chiar daca nemultumirile sunt mari, Mircea Cinteza nu ameninta cu greva.

Colegiul Medicilor cere, prin bugetul pe anul viitor, o marire de salarii de 60%, care ar mai echilibra situatia fata de veniturile altor categorii sociale, ca de exemplu profesorii.

Numai ca medicii au venit se pare, prea tarziu cu cererea lor, dupa marirea pensiilor si a salariilor profesorilor.